latinica  ћирилица
23/07/2019 |  13:20 ⇒ 13:29 | Аутор: РТРС

Министарство: Начелник општине није овлаштен да предлаже распуштање скупштине

Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске саопштило је данас, у вези са иницијативом за распуштање Скупштине општине Теслић, да начелник општине није овлаштен да покреће процедуру за распуштање скупштине јединице локалне самоуправе.
Министарство управе и локалне самоуправе - Фото: РТРС
Министарство управе и локалне самоуправеФото: РТРС

Из Министарства подсјећају да је чланом 45г. Изборног закона Републике Српске прописано, измећу осталог, да Скупштина општине усваја извјештај Комисије о спроведеном поступку за опозив начелника општине и доставља га Републичкој изборној комисији.

Републичка изборна комисија провјерава законитост одлуке Скупштине о усвајању извјештаја Комисије о спроведеном поступку за опозив начелника, као и цјелокупног поступка за опозив.

Када је у питању општина Теслић, Скупштина општине није усвојила извјештај о спроведном поступку опозива начелника општине Теслић, кажу у Министарству.

У саопштењу се додаје да, поред тога, Министарству управе и локалне самоуправе, није достављено мишљење Републичке изборне комисије о оцјени законитости спроведеног поступка опозива начелника општине Теслић.

- Дакле, ресорно Министарство није дужно прибављати потребну документацију с тим у вези, већ је подносилац иницијативе обавезан да то уради по закону. Када Министарство буде имало комплетну документацију, предметну иницијативу ће упутити Влади Републике Српске у даљу процедуру - наводе из Министарства.