latinica  ћирилица
02/08/2019 |  19:36 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Почела анализа подземних вода у бањалучком Инцелу

Након што је утврђено присуство великих количина опасног уља пирален у земљишту у кругу некадашњег Инцела, настављене су даљње анализе. Сада је кључно праћење подземних вода, а екипа РТРС-а пратила је изузимање првих узорака.

Круг некадашњег индустријског гиганта ових дана под опсадом је надлежних служби. Након анализе водотока Врбаса и земљишта, на ред је дошла и анализа подземних вода.

Тачно пет узорака изузето је из бушотине коју су надлежни припремили прије неколико дана. Након узорковања прве, идентичан процес слиједи и на преостале четири бушотине.

Након што су изузети, узорци ће бити прослијеђени на лабораторијско испитивање. Како сазнајемо, у самој припреми бушотина, током бушења изузети су и узорци земљишта на различитим висинама, од једног до три и по метра, да би у случају потребе и они били анализирани. С обзиром на то да пирален није пронађен у водотоку Врбаса, надлежни га не очекују ни у подземним водама.

- Не очекујем присуство пиралена ни у једном од ових узорака који су узети. Ми смо у разговору са лабораторијом предложили да се, што је могуће брже, ураде анализе, тако да очекујем да ће они радити и током викенда - наводи Мирослав Танасић, главни републички водни инспектор.

Прецизни резултати требало би да стигну до средине наредне седмице. Подсјетимо, у сриједу су незванично објављени резултати анализе земљишта у Инцелу. Од 52 анализиране локације, на чак 21 утврђено је присуство пиралена којег има и три хиљаде пута више од дозвољеног. Између осталог, и ти резултати коришћени су при одабиру локација за узорковање подземних вода.

- Овдје је било много проблема око бушења и израде пијезометара, јер се стално наилазило на подземне конструкције које су саставни дио фабрике и које су стварале велике проблеме, јер су на нивоу од два метра подземни ходници који спречавају бушење и морали смо извршити много бушења да бисмо добили ова четири референтна мјеста - наводи Милан Гаврић, помоћник министра у ресору водопривреде.

Након што буду познати резултати прве анализе подземних вода, приступиће се додатним. Подсјетимо, у рјешење еколошког "акцидента" укључени су и међународни консултанти, а УНДП и Влада Шведске обезбиједили су 300.000 долара за санацију приоритетних локација.