latinica  ћирилица
03/08/2019 |  18:50 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Влада Српске више не жели да чека - наредне седмице тужба против ФБиХ

Власт на ниво БиХ није формирана, чекања више нема - Српска подноси тужбу против Управе за индиректно опорезивање и Федерације БиХ због непримјењивања нових коефицијената за расподјелу прихода од индиректних пореза.

Српска трпи милионске штете, а самим тим и њени грађани. Тужба је спремна, у понедјељак ће бити и потписана - поручио је предсједник Владе Радован Вишковић.

Само у прва три мјесеца ове године Република Српска је претрпила штету од око 20 милиона марака, због нерасподјеле средстава од ПДВ-а, а од тог новца требало би да се издвајају плате јавном сектору, пензије и социјална давања. Тужба се најављује још од почетка априла, а до сада није покренута због молбе премијера ФБиХ Фадила Новалића и чекања да се формирају федерална и кантоналне владе. Више нећемо чекати, буџет Републике Српске мора бити заштићен - тужба је спремна, поручује премијер Радован Вишковић.

- Тужба је већ урађена, само наше институције морају да дају своје сагласности. Наше Правобранилаштво ради на томе. Ево и ја сам од понедјељка на послу и сигурно што ћу прво тражити је да то потпишем и да коначно иде та тужба - рекао је Вишковић.

У Управи за индиректно опорезивање се надају да неће бити тужени - кажу да само спроводе одлуке Управног одбора који од 2017. године није усвојио нову одлуку о коефицијентима за расподјелу прихода од ПДВ-а . Већ другу годину чланови управног одбора не могу да се усагласе око коефицијената.

- Све оне одлуке које Управни одбор дио сада није усвојио наравно да нису могле бити проведене, јер исте нису ни постојале и из тог разлога сматрамо да Управа не би требала бити тужена страна - навео је Ратко Ковачевић из Управе за индиректно опорезивање Републике Српске.

У Управи истичу да од 2012. до 2018. није дошло ни до поравнања прихода између Федерације и Републике Српске, и да штете трпе оба ентитета. Са тужбом из 2011. Српској треба бити исплаћено око 49 милиона марака.

- Према правилнику о раду УП УИО , одбор треба доносити одлуке о коефицијентима за расподјелу прихода за сваки квартал, у току једне календарске године. Након шест мјесеци би требао доносити одлуку о првом привременом поравнању, и након 12 мјесеци о другом привременом поравнању. Коначно, поравнање се може извршити по истеку од пет година када се ПДВ пријаве у складу са законом не могу мијењати - додао је Ковачевић.

И раније Српска је подносила тужбе и добила извршну судску пресуду од 28 милиона марака али банке и судови у ФБиХ не желе да пусте налог за извршење. Вишковић је истицао да је Српска до сада успјела да наплати само четири милиона марака, а 24 милиона још увијек потражује од Федерације. Ова средства свакако би добро дошла, ако узмемо у обзир да је Влада Српске предвидјела поврат пореза и доприноса послодавцима који повећају плате у реалном сектору.