latinica  ћирилица
06/08/2019 |  15:36 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Обиљежено страдања Срба у Сводни током акције "Олуја" (ФОТО)

Након Крушедола и Бањалуке и Нови Град обиљежава 24 године од страдања Срба у хрватској злочиначкој војној акцији "Олуја", када је из Хрватске протјерано око 250.000 Срба и побијено око 2.000.

Служен је парастос у Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду и храму Светог Саве у Сводни. Протјерани Срби запалили су свијеће према "Мосту спаса" на граничном прелазу Двор - Нови Град и спустили су вијенац у ријеку Уну.

Фото: РТРС
И данас, 24 године касније, Србе протјеране из Хрватске, прате сјене злочиначке војне акције "Олуја". Август 1995. године никада неће заборавити ни Радомир Кужет из Бенковца, који је међу протјераним Србима, са супругом и троје дјеце, спасавао голи живот у избјегличкој колони на Петровачкој цести, коју је бомбардовала хрватска авијација.

- Сјећам се трактора, фреза, хаоса, тишине... Тишине која је понекад била гласнија него најјачи урлици, запомагања, људи без горива, без воде, дјеце без хране, умрлих крај пута - присјетио се Кужет.

Хрватска авијација бомбардовала је и избјегличку колону код новоградског села Сводна. Погинуло је шест особа, а десетине је рањено. Свједоци злочина кажу да је сасвим јасно да су хрватској војној авијацији мета били цивили.

- Погођене су цивилне куће. Гађана је колона са избјеглицама на тракторима, коњским запрегама. По пољу је било остављено војних камиона, технике... То нису гађали, они су баш гађали цивиле - рекла је Радмила Бањац мјештанка Сводне.

Фото: РТРС

Преко "Моста спаса" у августу 1995. године, бјежећи пред "Олујом", прешло је стотину хиљада избјеглица из Републике Српске Крајине, углавном с подручја Баније, Кордуна и Лике.

- У "Олуји" је такорећи отишао цијели народ, остали су трагови само од тог народа, отишло је из Сјеверне Далмације, Баније, Лике и Кордуна преко 220. 000. Посљедице су и у томе, ми смо избројали у "Веритасу" до сада 1.869 мртвих ни то није коначно, од тога још 745 се тражи - навео је Саво Штрбац предсједник Документационо – информативног центра "Веритас".

Фото: РТРС

Мјесец дана након егзодуса, у Новом Граду, одиграла се највећа битка за одбрану Српске. Ту је заустављена "Олуја".

- Тог 18. септембра 1995. године хрватске снаге су прешле ријеку Уну и напале су Нови Град, Дубицу и Костајницу с циљем да прошире коридор и освоје Бањалуку, да освоје Републику Српску. Међутим, народ и војска Републике Српске су успјели да обране границе Српске и да зауставе агресију хрватске војске - истакао је Маринко Гачић предсједник Борачке организације Нови Град.

Међутим, док овдје тугују, у Хрватској славе "Олују". И поручују да су спремни и за нове "Олује", ако затреба.

- Они знају какву поруку шаљу, а знају и како ћемо ми то примити. Кажу биће још "Олуја"... Мислим да такву врсту поруке само болестан ум може послати - додао је Кужет.

Фото: РТРС

Новљани, свједоци незапамћеног прогона, тврде, прогон се наставља планом да се одлагалиште радиоактивног отпада смјести на Трговској гори, недалеко од Новог Града и границе са Европском унијом.

- Свако онај ко мисли да је одлука Хрватске да одлаже радиоактивни отпад питање струке, а не питање намјере је наиван човјек. Ми овдје нисмо наивни и знамо да је ово само тихи наставак те "Олује" као њен завршни чин - навео је Александар Јанковић стручни савјетник у кабинету начелника Општине Нови Град.

У знак сјећања на српске жртве "Олује", сутра ће код спомен крста на Петровачкој цести бити служен парастос и положено цвијеће.