latinica  ћирилица
06/08/2019 |  15:56 ⇒ 17:42 | Аутор: РТРС

У Семберији и Посавини у току берба дувана

У Семберији и Посавини у току је берба дувана који је засађен на 320 хектара. Киша је ометала садњу, а лоше вријеме развој биљака, које на многим парцелама нису за брање. Губици су извјесни. У предузећу ''Дуван'' процјењују да ће умјесто планираних 540 тона од 103 кооперанта откупити максимално 370 тона сувог листа.

Киша и велика влага успориле су раст дувана, а висока температура посљедњих 15-ак дана нагло је убрзала зрење, што угрожава овогодишњи род, који је изложен и нападу инсеката . Драган Јовић очекивао је да ће са шест хектара убрати 150 до 160 килограма по дунуму, али имаће каже 20-30 одсто мање .

У минусу ће ове године бити и организатор производње - предузеће "Дуван" које је у властитој режији засадило дуван на 20 хектара. Велике падавине збиле су земљиште и спријечиле развој корјена на неким парцелама па их наводњавају да би омогућили нормалан развој биљака.

- То ће сигурно довести до кашњена у производњи у зрењу и самом брању. Повећава се ризик, пуно је већи од раног мраза и губитка приноса и овако добар је изгубљен али видећемо до краја сезоне шта ће се десити - рекао је Бранимир Андрић технолог у "Дуван" а.д. Бијељина.

Лоше вријеме није свима "помрсило конце". На имању породице Савић дуван је у пуном цвату и очекују добар род иако су имали и штету од невремена. Усјеви су осигурани.

Произвођачи су незадовољни премијама и откупним цијенама дувана које се, кажу, не мијењају скоро двије деценије, а репроматеријал из године у годину скупљи .

Дневнице сезонских радника су од 40 до 50 марака, али све је теже доћи до радне снаге.

Предузеће Дуван кредитира производњу и додатно премира произвођаче који остваре принос већи од 150 килограма по дунуму - за прву класу 40, другу 35 и трећу 30 пфенига, али таквих ће ове године, према свему судећи, бити мало. Откуп овогодишњег рода почеће 12.августа.