latinica  ћирилица
07/08/2019 |  18:59 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Београд о потезу Приштине: Нити има већих посљедица, нити има логике

Приштина је забранила улазак на Косово лицима са српским пасошем. Улазак је од данас дозвољен само држављанима који имају личну карту Србије.

Одлука је за Београд потпуно несхватљива и кажу да је невјероватно да Приштина чак и потврћује суверенитет Србије, само да би загрочала живот неколицини.

Потез Приштине нити има већих посљедица, нити има логике сматра Београд. Претходно је савјетник Беџета Пацолија, забранио улазак свим српским званичницима, Харадинај то демантовао, а савјетник демантовао Харадинаја. Сада се ситуација понавља.

- Сада опет нема званичне потврде да ли је то тачно. Ако негдје има опис старе пословице, то је онда ово. Ту се не зна ко пије, а ко плаћа - рекла је Ана Брнабић премијерка Србије. 

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је да власти на Косову на све начине покушавају да српском становништву на КиМ отежају живот.

- Апсурдно је да они овако неспретном одлуком, у ствари потврђују суверенитет Србије - додао је Стефановић.

Одлука Приштине можда је неспретна, али порука је сасвим јасна, кажу аналтичари.А то је да је њихов план да одбију било коју сарадњу са Србијом.

- Оно овим показују да гдје год нађу простор да погоршају сарадњу и напакосте Србије, они ће то урадити - истакао је Владе Радуловић алаитичар.

Београд ће узвратити поновним спрјечавањем Косова да уђе у Интерпол, јер нико други реаговати неће, каже министар Стефановић.

Стефановић је додао да се више ни не нада да ће неко из Европске уније да реагује, јер није било озбиљне реакције ни када је Приштина увела таксе.

Србија Косово сматра дијелом своје територије и свакако инсистира да се за прелазак администратвине линије користе личне карте. Погођени ће бити једино грађани са двојним држављанством који немају личну карту Србије.