latinica  ћирилица
08/08/2019 |  12:03 ⇒ 12:59 | Аутор: СРНА

Одбијен захтјев Суда БиХ за оцјену уставности Закона о ВСТС

Уставни суд БиХ у јулу је одбио захтјев Суда БиХ за оцјену уставности одредаба Закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ које се односе на оцјењивање рада предсједника и судија у Суду БиХ, потврдио је Срни регистрар Уставног суда Звонко Мијан.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

- Уставни суд је на сједници од 5. јула одбио захтјев Суда БиХ за оцјену уставности Закона о ВСТС-у, наводећи да су оспорене одребе у складу са Уставом - рекао је Мијан.

Суд БиХ, односно судија Јадранка Брењо, поднијела је 25. марта захтјев за оцјену уставности одредаба Закона о ВСТС-у које се односе на оцјењивање рада предсједника и судија у Суду БиХ.

Вијеће Уставног суда БиХ је у одговору навело да подносилац захтјева излази из оквира тужбе и покушава да успостави надлежност Уставног суда.

Према оцјени судског Вијећа, захтјевом за оцјену компатибилности одредаба Закона о ВСТС-у покушава се "заобилазним путем и на мала врата издејствовати став Уставног суда о уставности и законитости предметних критеријума".

Уставни суд је у одговору навео да је Законом о ВСТС директно прописано да Савјет има надлежност да утврђује критеријуме за оцјењивање рада судија Суда БиХ.