latinica  ћирилица
12/08/2019 |  14:22 ⇒ 23:09 | Аутор: СРНА

Нема разлога за блокаду терминала на Рачи, коначна одлука након састанка

Управа за индиректно опорезивање БиХ позвала је шпедитере да не организују блокаду царинског терминала Рача, јер ће бити одржан састанак на којем ће моћи да изнесу своје захтјеве, након чега ће бити донесена коначна одлука у вези са планираним измјештањем овог царинског терминала, рекао је Срни портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић.
Шпедитери на граничном прелазу Рача - Фото: СРНА
Шпедитери на граничном прелазу РачаФото: СРНА

Он каже да у УИО сматрају да апсолутно нема потребе за блокадама и прекидом рада, поготово у љетним условима када је појачан саобраћај и када су велике врућине, јер то иде само на штету превозника.

- Ми смо у Управи тек данас добили контакт особу у име шпедитера који се налазе на царинској испостави Бијељина задужену за организовање овог састанка и она ће битио контактирана да бисмо договорили састанак на коме ћемо чути њихова мишљења и захтјеве. Тек послије тога биће донесена коначна одлука - нагласио је Ковачевић.

Он је додао да УИО БиХ јесте расписао јавни оглас за измјештање царинског терминала Бијељина, истичући да је он расписан највише на захтјев привредне заједнице тог дијела БиХ, града Бијељине, па чак и превозника због нефункционалности и лоших услова на овом царинском терминалу.

- Средства која се наплаћују на терминалу нису средства УИО и Управа тим новцем не може располагати. То су средства јединственог рачуна и иду у расподјелу са ПДВ-ом, акцизом, царином и путарином. Значи, са свим осталим приходима - појаснио је Ковачевић.

Он наводи да средства која шпедитери помињу да плаћају за закуп простора такође нису средства којима располаже УИО БиХ, већ су то средства са јединственог рачуна.

Ковачевић каже да УИО нема новца за квалитетно одржавање овог царинског терминала, нити средстава да било кога запосли како би то одржавање било какво треба.

Он наводи да постоје двије могућности за рјешавање тог проблема - једна је да се царински терминал измјести, а друга да се Управи у буџету обезбиједе неопходна средства за запошљавање, инвестиције и одржавање сваког радног дана како би се тај термнинал одржавао како треба.

Ковачевић је поручио да треће могућности нема и поновио да ће бити одржан састанак и да нема никакве потребе за блокадом рада.

- Биће саслушани сви приједлози, сва мишљења и не видимо никакву потребу за блокадом њиховог рада, а поготово граничног прелаза - поновио је Ковачевић.

Шпедитери на Рачи прекинули су у подне трећу обуставу рада у овом мјесецу и најавили блокаду царинског терминала камионима за четвртак, 15. августа, уколико УИО БиХ не одустане од измјештања овог терминала, рекла је Срни представник шпедитера у протесту Радмила Копривица.

Према њеним ријечима, то неће ометати путнички саобраћај на граничном прелазу Рача.

Захтјев шпедитера за останак терминала на Рачи подржавају и превозници из Републике Српске којих има више од 1.000.

На овом терминалу се у просјеку дневно обради од 200 до 300 царинских папира, а годишњи приход који УИО убире на царинском терминалу Рача је три милиона КМ.