latinica  ћирилица
12/08/2019 |  18:00 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Н.Град: Медвјед усмртио овце у домаћинству Дејановића

На имању породице Дејановић, у селу Прусци, мрка медвједица усмртила је пет оваца и двоје јагњади.

Мјештани страхују за своју безбједност, али и за стоку и плаше се да ће се напад поновити. Ова племенита дивљач, заштићена је Законом о ловству и могуће је само њено успављивање. Комисија за процјену штете, обишла је ово имање и поручила власнику стада да ће му штета бити надокнађена.

Претпоставља се да је мрка медвједица, с два младунчета, у потрази за храном, напустила уточиште на Грмечу, препливала Сану или Уну и стигла под Козару. Срушила је ограду, ушла на имање породице Дејановић у новоградским Прусцима и усмртила пола стада, у непосредној близини куће.

- Медвјед је подавио пет оваца и двоје јагњади. Срушио је ограду. Све сам то затекао сутрадан када сам дошао. Бојим се за своју фамилију да је доведен овдје на викенд - рекао је Ватрослав Дејановић мјештанин села Прусци.

Према снимку надзорне камере и траговима, утврђено је да је ријеч о капиталној женки мрког медвједа, тежој више од двије стотине килограма, с два младунчета. На овом подручју ова врста нема станиште и спада у заштићену дивљач. Из тог разлога, ловцима су руке "везане". Кажу, нема одстрела, само успављивање, а за даље кораке задужен је Ловачки савез Српске.

- Ми смо тражили прије два мјесеца када смо га први пут лоцирали на нашем терену да се он дислоцира уз помоћ екипе министарства, тј. Ловачког савеза, да се успава и пренесе у своје станиште пошто овдје нема услова да би овдје опстао зими - истакао је Мирослав Жујић секретар Ловачког удружења "Срндаћ" Сводна Нови Град.

Надлежна комисија пописала је штету, која би власнику требало да буде надокнађена. Он процјењује да је медвједица направила штету од хиљаду и пет стотина марака.

- Након увиђања стања на терену, извршиће се процјена штете. Нормално, биће сачињен записник који ће бити прослијеђен надлежном органу на даље поступање - навео је Игор Јанић предсједник Комисије за процјену штете Општине Нови Град.

Душко Комљеновић из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске истиче да су ловачко удружење, министарство и општина дужни да надокнаде штету јер је медвјед заштићена врста и не смије се убити.

- Проценат надокнаде од стране министарства износи 40 одсто - додао је Комљеновић.

А док мјештани села Прусци страхују да ће медвједица осванути на неком другом имању, Дејановићи су били принуђени, остатак стада преселити на другу, како кажу, безбједнију локацију.