latinica  ћирилица
12/08/2019 |  18:15 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Забрањен увоз свињског меса из Србије

Домаћи узгајивачи свиња су на опрезу након што је Канцеларија за ветеринарство БиХ привремено забранила увоз одређених пошиљки меса из Србије због сумње на присуство афричке свињске куге у овој држави.

Из Министарства пољопривреде Србије саопштено је да се чекају резултати тестирања свињског меса са четири жаришта послатог у референтну лабораторију Европске уније у Мадриду, која би требало да утврди да ли је ријеч о обичној или афричкој свињској куги. У ресорном министарству Владе Српске саопштено је да сумње на постојање ове заразне болести нису регистроване на нашем подручју, али се интензивно ради мониторинг у сарадњи са ветеринарским институтом Др Васо Бутозан.

Вирус афричке свињске куге није регистрован у Републици Српској и већ неколико мјесеци се предизимају превентивне мјере након што се афричка свињска куга појавила у Бугарској, Румунији и Мађарској, а уназад неколико дана, готово је извјесно и у Србији, истичу у министарству пољопривреде Републике Српске.

- Након тога Влада је донијела програм мониторинга свиња на афричку кугу свиња и на класичну кугу свиња. Дакле од планираног мониторинга до сада је завршено 10% узорака и нисмо утврдили присуство вируса - рекао је Драган Кнежевић помоћник министра за ветеринарство у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

У надлежном Ветеринарском институту Др Васо Бутозан, гдје се обављају анализе узорака на присуство вируса афричке свињске куге напомињу да болест није опасна по здравље људи, али наноси огромне штете сточном фонду.

Домаћи сточари су на опрезу због близине жаришта и апелују на произвиђаче да се максимално придржавају мјера заштите , јер се болест лако преноси,а нјено присуство значи уништавање комплетног сточног фонда. 

Из Србије у БиХ забрана увоза домаћих и дивљих свиња биће на снази све до добијања службене информације из Републике Србије о престанку сумње на појаву афричке свињске куге у овој држави, саопштено је из Канцеларије за ветеринарство БиХ .

Из Србије су у референтну лаборатију у Мадриду јуче послати узорци са четири жаришта гдје је уништено око 120 обољелих свиња.