latinica  ћирилица
13/08/2019 |  14:02 | Аутор: СРНА

За вријеме љетних мјесеци придржавати се мјера личне заштите

Институт за јавно здравство Републике Српске подсјећа грађане да се придржавају мјера личне заштите током љетних мјесеци, а посебно у вријеме веома високе температуре ваздуха.
Институт за јавно здравство Републике Српске -
Институт за јавно здравство Републике Српске

Из Института наводе да се правилном исхраном спречава претјерано знојење и омогућава надокнада свих губитака тјелесне течности и електролита, уз оптималан енергетски унос, а самим тим обезбјеђује се правилно функционисање организма, успостављање правиланог метаболизма и умањен је стресни утицаји високе температуре.

Специјалиста хигијене и здравствене екологије у Институту Весна Рудић Грујић рекла је Срни да љети треба тежити лакшим, нискокалоричним намирницама, првенствено воћу и поврћу или мијешаним салатама.

- Риба, бијело месо, производи од интегралног брашна пшенице, интегрална рижа и кукуруз пуно боље одговарају сваком организму - рекла је Грујићева.

Она је навела да се неправилном исхраном повећава знојење организма, а самим тим повећано губљење тјелесне течности, минерала и неких витамина.

- Пробава тешке хране захтијева већу активност метаболизма, што индиректно повећава тјелесну температуру - рекла је Грујићева.

Она је као посебно штетне намирнице навела јако зачињена јела, печену, пржену и поховану храну, масна меса и месне производе, пића са кофеином, слаткише, газирина заслађена пића и претјерано расхађена пића.

- Масна и тешка храна отежава циркулацију, тако да је потребно како се температура ваздуха повећава смањивати конзумирање тешко пробављивих јела - рекла је Грујићева.

Она је истакла да се љети препоручује поврће са роштиља као што су лук, паприка, тиквице, мрква, патлиџан, шпароге.

Грујићева напомиње да, осим правилног избора намирница, храна коју конзумирамо мора бити и здравствено безбједна како би се спријечила појава болести које се преносе храном.

Грујићева истиче да висока температура код нехигијенске припреме или неправилног складиштења хране убрзава њено кварење.

- Посебно то важи за излетнике у природи и организаторе роштиља, као и за све љубитеље колача. Свјежа јаја су посебно осјетљива на високу температуру, као и разне саламе, свјежи сиреви, паштете, кремови, мајонез и слично - наводи Грујићева.

Према њеним ријечима, месо и прерађевине од меса, посебно мљевеног, треба добро кувати, као и јаја, која су тврдо кувана најсигурнија.

- Темељно перите воће и поврће, посебно оно које нећете кувати, а сав прибор за обраду меса користе искључиво за ту намјену - наводи Грујићева, те додаје да не треба пити непастеризовано млијеко и хигијенски сумњиву површинску воду.

Она препоручује да се храна током високе температуре што краће држи на собној температури.