latinica  ћирилица
16/08/2019 |  09:25 ⇒ 12:14 | Аутор: СРНА

Могеринијева спремила замку Србији позвавши Пацолија у Хелсинки

Одлазећи шеф европске дипломатије Федерика Могерини спремила је замку Србији у вези са Косовом и Метохијом када је на предстојећи састанак министара спољних послова земаља чланица ЕУ и земаља кандидата за чланство крајем августа у Финску позвала и представнике Приштине, пишу данашње Вечерње новости.
Федерика Могерини (Фото: Council of the European Union) -
Федерика Могерини (Фото: Council of the European Union)

Према информацијама овог листа, Могеринијева покушава да по сваку цијену промијени досадашњу праксу и на тај састанак "угура" и самопроглашено Косово, које је далеко од статуса кандидат за чланство у ЕУ.

На тај начин, како је наведено, она хоће да свом насљеднику Шпанцу Жозефу Борелу наметне да листа учесника будућих састанака овог формата укључује и приштинске политичаре.

Извори Новости тврде да је Могеринијева у сриједу, 14. августа, изненада одлучила да пошаље позивницу министру спољних послова самопроглашеног Косова Беџету Пацолију упркос противљењу званичног Мадрида /који не признаје Косово/ и чињеници да нико од земаља учесница то није тражио.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је јуче да ће са предсједником Србије Александром Вучићем консултовати да ли да Србија учествује на наредном састанку у Финској јер је "одлазећа висока представница у посљедњи час промијенила цијели концепт па ће на састанку бити и "земље партнери".