latinica  ћирилица
16/08/2019 |  13:51 ⇒ 13:52 | Аутор: СРНА

Крајем августа почетак изградње дионице ауто-пута од Сремске Раче до Кузмина

Изградња дионице ауто-пута Београд-Сарајево од Сремске Раче до Кузмина почеће крајем августа, а очекује се да ће полагању камена темељца присуствовати предсједници Србије и Турске Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, изјавила је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић.
Зорана Михајловић - Фото: ТАНЈУГ
Зорана МихајловићФото: ТАНЈУГ

Михајловићева је прецизирала да ће тада бити свечано обиљежено отварање једног дијела прстена ка БиХ, дионица на приступној саобраћајници и на изградњи моста, пренијели су београдски медији.

Према њеним ријечима, потребно је најмање двије године да се та дионица заврши, а у међувремену ће се радити документација за дионицу Пожега-Котроман.

- То је други део везе са БиХ. Потребно је најмање годину дана да се документација заврши, а у међувремену ћемо разговарати о начинима финансирања - рекла је Михајловићева.

Она је истакла да се Србија интензивно повезује са регионом и да треба да искористи свој транзитни положај.

Осим дионице Сремска Рача-Кузмин, крајем августа би требало да буде озваничен и почетак реконструкције пута Нови Пазар-Тутин.

Комерцијални уговор за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу дионице ауто-пута Београд-Сарајево од Сремске Раче до Кузмина између Владе Србије, "Путева Србије" и турске компаније "Ташјапи" потписан је у децембру прошле године.

Ова дионица дуга је 17 километара, а вриједност радова је око 220 милиона евра, док је дионица Пожега-Котроман дуга око 60 километара, а вриједност радова је око 830 милиона евра.

Изградњом ауто-пута Београд-Сарајево Србија добија могућност да се повеже са европским Коридором пет који повезује Мађарску, Хрватску и БиХ, а БиХ са коридорима 10 и 11 унутар Србије, односно са ауто-путом Београд-Шид и саобраћајницом преко Пожеге.