latinica  ћирилица
18/08/2019 |  17:10 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

Трнинић: Приоритет повезивање Бањалуке и Београда

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић, који ће данас присуствовати свечаном пуштању у саобраћај дионице ауто-пута "Милош Велики" од Обреновца до Љига, рекао је Срни да Српска покушава да прати Србију када је ријеч о инвестирању у саобраћајну инфраструктуру, а приоритет јој је повезивање Бањалуке са Београдом.
Неђо Трнинић - Фото: РТРС
Неђо ТрнинићФото: РТРС

Он је истакао да Србија много инвестира у инфраструктурне пројекте, а Република Српска "покушава да иде истим путем".

- Данас имам задовољство да присуствујем отварању дионице овог ауто-пута, који је само један сегмент мреже ауто-путева који се раде у Србији, заправо дио Коридора 11 са којим ћемо и ми, надам се врло брзо, бити повезани до Вишеграда, а у сјеверном дијелу преко Раче - рекао је Трнинић.

Он је истакао да Република Српска има велике планове, а приоритет је повезивање Бањалуке са Београдом преко Добоја, Вукосавља, преко Брчког, Бијељине и Раче.

- Припреме су увелико у току. Ми на наредној сједници Народне скупштине Републике Српске треба да усвојимо план парцелације како бисмо вршили експропријацију - рекао је Трнинић.

Он каже да Србија има намјеру о свом трошку да гради мост у Рачи, али ту постоји проблем на нивоу БиХ, јер није потписан међудржавни споразум између БиХ и Србије о изградњи моста, иако су сви елементи споразума већ усаглашени и договорени.

- С обзиром на то како функционишу ствари на нивоу БиХ, још увијек није добијено `зелено свјетло` за потписивање споразума. Србија је показала интерес да помогне у изградњи и дијела ауто-пута од Раче до Бијељине, а ми ћемо даље градити од Бијељине према Брчком и Вукосављу - рекао је Трнинић.

Он каже да има одређених проблема и око Коридора "Пет-це" који се већ ради.

"Иако смо добили средства од Европске банке за обнову и развој за фазу два, тај кредитни споразум још није ратификован на нивоу БиХ, а то је обавеза. И ту можемо очекивати одређене проблеме", рекао је Трнинић.

Он истиче да је у плану и путни правац од Источног Сарајева, преко Сокоца, до Вишеграда, који би требао да веже са Коридором 11.

- Ту планску документацију радимо, а тренутно се ради и генерални пројекат брзог пута од Бијељине преко Зворника, Милића и спојиће се са брзим путем који сам поменуо, тако да ће то бити један увезан двоструки прстен и мрежа ауто-путева и путева Републике Српске и Србије - каже Трнинић.

Дионица ауто-пута од Обреновца до Љига, која ће вечерас бити отворена, пројектована је за брзине од 130 километара на час. Ауто-пут је широк 28,4 метра и има брзу, средњу и зауставну траку, 42 моста и надвожњака, те око 200 километара одбојне ограде.