latinica  ћирилица
20/08/2019 |  12:24 | Аутор: СРНА

Нови захтјев Лукића за пријевремено пуштање на слободу

Генерал МУП-а Србије Сретен Лукић поново је предао захтјев предсједнику Механизма за међународне кривичне судове у Хагу Кермелу Ађијусу за пријевремено пуштање на слободу.
Сретен Лукић (Фото: SENSE Agency) -
Сретен Лукић (Фото: SENSE Agency)

У захтјеву, који је потписао адвокат Драган Иветић, наводи се да власти Пољске, гдје Лукић издржава казну, потврђују да његов клијент не припада криминалном миљеу, не показује знакове агресивног понашања, не ремети дисциплину и ред, нити су забиљежене било какве казне због његових поступака у затвору.

Иветић подсјећа и на процјену да је Лукић вриједно вршио своје дужности у библиотеци у затворској јединици, те да показује значајне знакове рехабилитације, који би могли да буду у корист пријевременог пуштања на слободу.

Адвокат наводи и чињеницу да су 12. маја истекле двије трећине казне коју Лукић треба да одслужи у затвору.

Лукић је први захтјев за пријевремено пуштање из хуманитарних разлога предао 19. новембра 2018. године, а у новом захтјеву се наводи да разлози нису промијењени.

Према Члану 26 Статута Механизма, а у складу са законима у држави у којој осуђени служи казну, уколико осуђени испуњава услове за пријевремено пуштање на слободу, онда та држава треба да обавијести предсједника Механизма, који једини може да одобри пуштање.

Иветић напомиње да документи које су предале власти Пољске подржавају пријевремено пуштање на слободу и првобитни захтјев осуђеног.

Лукић тренутно служи казну у трајању од 20 година.