latinica  ћирилица
20/08/2019 |  15:20 ⇒ 21/08/2019 | 07:33 | Аутор: РТРС

Криза у БиХ се наставља, политичко Сарајево и даље условљава

Пропао је један покушај да Предсједништво БиХ именује предсједавајућег Савјета министара.

Отказана је ванредна сједница на којој је требало да буде именован Зоран Тегелтија јер су хрватски и бошњачки члан Предсједништва рекли да ће гласати против, претходно је са редовне сједнице скинут тзв. АНП за НАТО и то на захтјев Жељка Комшића и Шефика Џаферовића.

Српски члан Предсједништва Милорад Додик рекао је да би свакако гласао против тог документа и да би онда питање АНП-а ставио пред Народну скупштину Републике Српске што је сматра и разлог што је повучен са дневног реда.

Криза у БиХ се наставља. Политичко Сарајево и даље условљава именовање предсједавјућег Савјета министара слањем АНП за НАТО. Ипак, свјесни да српски члан Предсједништва не одступа од политике војне неутралности формулисане у Резолуцији Народне скупштине Републике Српске, друга два члана Предсједништва мијењају тактику и са дневног реда повлаче документ који трасира пут ка НАТО-у.

- Зашто су то одлучили да то повуку са дневног реда а раније су то тражили? Ја разумијем зашто су то урадили јер смо ми рекли и ја да би гласали против и сваки пут када буде на дневном реду бићемо против и обратити се НС РС. Очигледно они желе да заобиђу НС РС у одличивању - рекао је Додик.

Додик не искључује могућност да су хрватски и бошњачки члан јуче добили савјет од америчког и британског амбасадора да повуку АНП. Знајући да би Додик гласао против и да би потегао механизам заштите ентитетског интереса ако би био прегласан, тзв АНП за НАТО би отишао у "историју", овако остаје у "животу" да га опет врате на сједницу.

- Трудили смо се да се не прегласавамо око АНП-а јер да смо гласали Џаферовић и ја би били за, Додик против, потегао би витални интерес, све би отишпло у НС РС, а знате како је завршено око Пељешког моста и прича би о АНП-у била завршена за неко вријеме - тврди Комшић.

- У мом мандату а не сумњам да ћу обновити и нови, неће се десити гласање о АНП-у јер је ту спорно што шта од назива национални, јер у БиХ живе три конститутивна народа до тога да је то план за чланство - навео је Џаферовић.

Мале су шансе да до 5. септембра, до када је орочен Споразум тројице лидера буде именован Зоран Тегелтија. Послије је све отворено каже Додик па чак и преиспитивање учешће СНСД-а у парламентарној већини на нивоу БиХ.Није искључено и да се у Народној скупштини Републике Српске поведе расправа о евентуалном повлачењу српских кадрова из УИО и ОС БиХ. То не дотиче бошњачког члана Предсједништва, који већинској вољи српског народа да не БиХ иде у НАТО супроставља законе и одлуке.

- Узрок проблема је у непоштивању владавине права. Јер и АНП и именовање предсједавјућег Савјета министара је дио тог пакета - сматра Џаферовић.

- Кључни су субјекти, ентитети, Република Српска и српски народ су дио БиХ и ми морамо бити питани - поручио је Додик.

Иако је отказана ванредна сједница на којој је требало да буде именован Зоран Тегелтија, из кабинета Жељка Комшића речено да је од СИПЕ и ЦИК-а затражена његова провјера уобичајена у таквим ситуацијама. Ипак,чланови Предсједништва урадили су и једну добру ствар ,једногласном Одлуком обавезали Савјет министара да хитно обезбиједи три милиона марака за изградњу граничног прелаза уз мост Братољуб који спаја Братунац и Љубовију у Србији.

Повезане вијести:

Комшић: Понудио сам неку врсту компромиса Додику и Џаферовићу

Џаферовић о НАТО: Нико нема право да каже "не"