latinica  ћирилица
20/08/2019 |  16:22 ⇒ 21:52 | Аутор: РТС

Италијански премијер поднио оставку

Криза на политичкој сцени Италије све је дубља. Владајућа коалиција је већ недјељама пред распадом, а италијански премијер Ђузепе Конте поднио је оставку на то мјесто.

Предсједник Владе је своју одлуку саопштио на сједници парламента, на којој је требало да се гласа о неповјерењу влади, што је прије 12 дана затражио министар унутрашњих послова Матео Салвини.

- Користим ову прилику да најавим да ћу своју оставку представити предсједнику републике - рекао је Конте у свом обраћању.

Конте је одлуку донео након настале кризе на италијанској политичкој сцени коју је проузроковао министар унутрашњих послова и лидер Лиге Матео Салвини који је позвао на пријевремене изборе, наводећи да владајућа већина са покретом Пет звијездица више не постоји.

Парламентарне странке су се усагласиле да ће гласати о повјерењу Контеовој влади, али их је премијер предухитрио својом одлуком о оставци.

Конте је у свом обраћању у парламенту нагласио да су Салвинијеви поступци неодговорни и да он из личних и партијских разлога ствара кризу и тражи начин да Италијани што пре изађу на биралишта како би искористио добре резултате своје партије на европским изборима одржаним у мају ове године.

На тим изборима, Лига је освојила 34 одсто гласова у Италији, док је покрет Пет звијездица добио око 17 одсто.

Конте је на чело италијанске владе сачињене од представника коалиције Лиге и покрета Пет звездица дошао 1. јуна 2018. године.

На потезу предсједник Матарела 

Оставка премијера не значи да ће у Италији аутоматски бити одржани нови избори јер предсједник Матарела може да одреди новог мандатара или да распише изборе.

Иницијативу Салвинијеве десничарске Лиге за одржавање нових избора подржавају Форца Италија Силвија Берлусконија и крајње десна партија Италијанска браћа.

Уколико буде постигнут договор о новој парламентарној већини, предсједник Матарела би могао да одлучи да постави нову Владу без избора.