latinica  ћирилица
21/08/2019 |  15:40 ⇒ 15:42 | Аутор: СРНА

Грујичић: Бошњаци по сваку цијену желе да омаловаже српско страдање

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је Срни да је данашње нелегално постављање бошњачке спомен-плоче на бившој згради полицијске станице у овом мјесту за осуду и да то показује да бошњачка удружења по сваку цијену настоје да омаловаже страдање српског народа у посљедњем рату.
Младен Грујичић - Фото: РТРС
Младен ГрујичићФото: РТРС

- Они као да желе да се такмиче, што је жалосно и неприхватљиво - истакао је Грујичић.

Он каже да су поред десетина нелегално постављених спомен-обиљежја по сребреничким селима са натписима на којима има увредљивих садржаја и постављања спомен-плоче на школском игралишту прије неколико година, Бошњаци данас поставили спомен-плочу на бившој полицијској станици и та реакција на недавно поставњање спомен-плоче злостављаним и убијеним Србима у том објекту/логору/ не води ничему, а најмање помирењу и суживоту.

Грујичић је нагласио да је планирано да се питање постављања спомен-обиљежја ускоро нађе на дневном реду Скупштине општине која треба да на законит начин ријеши то питање.

На питање Срне да ли ће доћи до уклањања нелегално постављене спомен-плоче, као што је то учињено са спомен-плочом српског удружења "Источна алтернатива", Грујичић је рекао да ће бити провјерено да ли је поднесен захтјев за њено постављање, те не бити одлучено шта ће бити предузето.

Он је истакао да су српска удружења већ покренула процедуру обезбјеђења одобрења за постављање спомен-обиљежја на одређеним локацијама.

ПОРЕД СРПСКЕ ПОСТАВЉЕНА И БОШЊАЧКА СПОМЕН-ПЛОЧА

Представнице бошњачких удружења произашлих из посљедњег рата у БиХ данас су поставиле спомен-плочу на старој згради полицијске станице у Сребреници гдје су, према њиховим ријечима, убијени њихови сународници на почетку рата и у јулу 1995. године.

Замјеник начелника ове општине Хамдија Фејзић рекао је новинарима да је постављање ове спомен-плоче бошњачка реакција на недавно постављање спомен-плоче на полицијској згради убијеним Србима.

Он је навео да бошњачка удружења поименично знају два њихова сународника који су убијени у овој згради и да ће Бошњаци обиљежити сва мјеста на подручју ове општине гдје је настрадао неко од припадника њиховог народа од почетка до краја посљедњег рата у БиХ.

На питање новинара да ли ће постављање ове плоче изазвати тензије и погоршање међунационалних односа у овој средини, Фејзић је рекао да до тога не би требало да дође, а да је ова спомен-плоча опомена будућим нараштајима да се више никада не понови зло какво се догодило деведестих година прошлог вијека на овом подручју.

Поред раније постављене спомен-плоче убијеним Србима у овој згради, која је у рату била логор, сада је постављена и бошњачка, и то на свега три метра удаљености.

Ово и сва остала бошњачка обиљежја у селима око Сребренице постављена су без одобрења надлежних општинских органа.