latinica  ћирилица
21/08/2019 |  15:52 | Аутор: СРНА

Ђокић: Искључивост води у кризу, договор ка развоју

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да посљедња дешавања у Предсједништву БиХ показују шта искључивост може да донесе и оцијенио да су Жељко Комшић, Шефик Џаферовић и Бакир Изетбеговић жељели да створе нову кризу у БиХ.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

- Они су жељели да испровоцирају српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и да онда код међународне заједнице кажу - ево ми бисмо нешто направили и урадили, али не можемо од Додика и од Републике Српске - рекао је Ђокић новинарима у Бијељини.

Он је поручио да је то апсолутно штетан пут и да БиХ треба дијалог, разговор и договор о кључним питањима, а не сукобе.

- Комшић, Џаферовић и Изетбеговић су жељели да створе нову кризу у БиХ на начин да акциони план за сарадњу са НАТО буде одбачен, након што би Додик гласао против, а Додик не може ни гласати другачије него онако како га је обавезала резолуција Народне скупштине у погледу чланства у НАТО-у - навео је Ђокић.

Он је додао да се Додик у складу с тим одговорно понашао и на вријеме рекао да неће подржати такав план.

- Став Републике Српске је неутралност и у том смислу не могу бити вођене активности ка чланству у НАТО-у, јер нема таквог става најважнијег политичког органа који о томе одлучује - истакао је Ђокић.

Према његовим ријечима, у основи маневра Комшића, Џаферовића и Изетбеговића је жеља да одговорност за своје неуспјехе у Федерацији пребаце на Републику Српску.

- Федерација већ годину дана нема владу и не зна се уопште да ли ће је моћи формирати, а коалиција од које је сачињена постојећа влада одавно се распала. Проблем Мостара је отворено питање дуже од 10 година и нико о томе не говори, али када се и ситница догоди у Републици Српској сва се пажња усмјери на нас као на нешто што је негативно - навео је Ђокић.

Он каже да проблема има и у Републици Српској, али се они рјешавају много ефикасније и квалитетно.

Ђокић је похвалио као добар и одговоран потез ранији споразум о сарадњи предсједника најважнијих и највећих политичких странака и оцијенио да је то био знак наде да се ствари у БиХ крећу напријед.

- Неки су нападали Додика да је нешто ту потписано штетно по Републику Српску. Не видим ништа спорно и апсолутно ништа није штетно, напротив, ми смо ту само афирмисали Републику Српску као субјективитет који има и улогу и одговорност и који ће то сигурно носити како је и Уставом Републике Српске предвиђено - закључио је Ђокић.

Према његовим ријечима, за проблеме у БиХ одговорност је на онима који покушавају да наметну нешто што је немогуће.

- Ако желимо да успијемо, треба да спорна питања за која знамо која су, ставимо у страну, не да их заборавимо, али их не можемо сада рјешавати, а да се окупимо око питања која нису спорна и која су у најбољем интересу свих грађана - како да допринесемо економском расту и хармонизацији односа како би унаприједили економију - поручио је Ђокић.