latinica  ћирилица
25/08/2019 |  13:28 | Аутор: Б92

Филмски сусрети у Нишу: Горици Поповић награда за животно дјело

Симболичном предајом кључева града Ниша глумцима и уручењем награде "Павле Вуисић" глумици Горици Поповић за животно дјело, синоћ је на Њетњој позорници у Нишу почео 54. Фестивал глумачких остварења "Филмски сусрети".
Горица Поповић (Фото: sinemanija.com) -
Горица Поповић (Фото: sinemanija.com)

Позната глумица је, након што јој је признање уручио уметнички директор фестивала Владан Живковић, изјавила да награда представља "круну, драгуљ њених радова".

- Много пута сам са радошћу излазила на ову позорницу, почев од мог првог филма "Мирис пољског цвећа". Жарко сам желела да дођем у Ниш и будем делић овог јединственог филмског и глумачког празника. Долазила сам са радошћу и док сам се окренула прошле су године. И овакве и онакве и родне и сушне и суморне и блиставе - изјавила је Поповић.

Она је истакла да се бескрајно радује награди, поготово што је додјељују колеге, а посебно што се додјељује у Нишу.

- Хвала вам на вјерности, хвала вам на љубави. Не стављам тачку, идемо даље - изјавила је Горица Поповић пред пуном Љетњом позорницом.

Прве фестивалске вечери приказани су филмови "Делиријум тременс" и "Режи". "Делиријум тременс", редитеља и сценаристе Горана Марковића снимљен је после великог успеха истоимене позоришне представе Београдског драмског позоришта. "Режи" је други филм редитеља Косте Ђорђевића, аутора филма "С/Кидање" из 2013.

На овогодишњим "Филмским сусретима" публика ће видети 12 филмова у такмичарском програму, док ће пилот епизода друге сезоне серије "Сенке над Балканом" и документарни филмови "Куде је тај Ниш" и "Последњи Ју филмски романтик" бити приказани ван такмичарског програма.

У такмичарском програму биће приказани филмови "Краљ Петар Први" Петра Ристовског, "Која је ово држава" Винка Брешана, "Четири руже" Василија Никитовића, "Терет" Огњена Главонића, "Такси блуз" Мирослава Стаматова, "Пси умиру сами" Николе Петровића, "Ајвар" Ане Марије Роси, "О животу и смрти" Предрага Велиновића, "Шавови" Мирослава Терзића и "Пијавице" Драгана Маринковића.

Предсједница овогодишњег жирија Филмских сусрета у Нишу је глумица Нела Михајловић, а чланови су глумци Тамара Алексић и Горан Радаковић.

На "Филмским сусретима" традиционално ће бити додељено осам фестивалских награда.

Овогодишњи лауреат признања Гран при "Наиса" добиће 700.000 динара, глумцима који буду добили награде "Цар Константин" и "Царица Теодора" припашће по 500.000 динара, а добитници Повеља за изузетну женску и мушку улогу по 300.000 динара.

Новчани износ награде за најбољу женску и мушку епизодну улогу, као и за најбољег дебитанта, износи 200.000 динара.