latinica  ћирилица
25/08/2019 |  19:21 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Кочићев збор - Поруке о тежњи српског народа за слободом и правдом

Парастосом Петру Кочићу у Цркви Успенија Пресвете Богородице у Клисини на Стричићима и полагањем вијенаца на споменик погинулим борцима отаџбинског рата започео је централни дио манифестације "Кочићев збор" који се већ 54 године одржава у Кочићевом родном крају.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић оцијенио је да се Кочићева дјела и идеје, патриотски покрети и чињења настављају и у деценијама послије њега, те напоменуо како су се кроз вијекове мијењали окупатори и борбе за ову земљу.

- Данас су завршни догађаји, све оно што је Организациони одбор и планирао у овој седмици успјели смо реализовати са великим бројем посјетилаца...То су књижевни, ликовни догађаји - рекао је Радојичић.

Скуп у Стричићима је традиционална манифестација која окупља око 50.000 људи из разних крајева свијета.

- То довољно говори зашто је Кочићев збор манифестација од јавног интереса за Српску јер својим програмским садржајима заиста обухвата широк дијапазон и публике и грађана и самих учесника - истакла Наталија Тривић, министар просвјете и културе Републике Српске.

Српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик рекао је да су ово дани у којима се Срби окупљају да би обиљежили основне идеје слободе, што је кључна ријеч српске историје.

- У потпуности схватам Кочића тек сада када сам отишао у Сарајево ових 10 мјесеци и колико је актуелно и данас његово поимање и приказ нашег положаја који се готово ни у чему није промијенио - нагласио је Додик.

На Кочићевом огњишту у Стричићима отворена је и друга кућа са свим предметима који су кориштени за живота Петра Кочића да би се грађанима приближио живот из тих времена.

- Надамо се да цемо у наредном периоду да проширимо Кочићево огњиште како са експонатима тако и са новим објектима да би за наредни Кочићев збор имали у потпуности припремљено све оно што треба да се уради за формирање музејске збирке - каже Владимир Ђукановић, етнолог и виши музејски савјетник.

Кочићев збор је већ педесет четири године састајалиште за све оне који су напустили своја огњишта и који овај вид саборовања користе за сусрет с комшијама и драгим људима.

Манифестација 54. Кочићев збор завршена је вечерас традиционалном борбом бикова и надметањем у народним вјештинама и спортовима.