latinica  ћирилица
26/08/2019 |  12:13 ⇒ 19:53 | Аутор: СРНА

Почела обука наставника географије за употребу дигиталних садржаја

У Бањалучкој школи "Алекса Шантић" почела је обука наставника географије за употребу дигиталних садржаја у настави.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да ће до краја августа у Српској бити спроведена обука за све наставнике географије за приступ и употребу дигиталних садржаја уџбеника географије за шести разред основне школе.

- До децембра, односно до краја првог полугодишта имаћемо анализе на који начин су дјеца примјењивала дигиталну форму уџбеника, колико им је одговарала и да ли треба да се нешто мијења, као и колико су наставници успјели да одговоре изазовима који се постављају пред наставне планове и програме, као и комбинацији штампаног и дигиталног уџбеника - рекла је Тривићева новинарима.

Тривићева је данас у Бањалуци, заједно са директором Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске Радетом Ристовићем, присуствовала почетку обуке наставника географије у Основној школи "Алекса Шантић".

Она је рекла да Министарство са Заводом покреће пилот-пројекат дигитализације уџбеника географије за шести разред и да је ово прва едукација наставника тог предмета у којој ће се они обучити о начину да спроводе дио наставе који се односи на дигитални садржај и како да укажу ученицима да код куће користе такве садржаје.

Тривићева је рекла да је за пилот-пројекат узет уџбеник географије јер нуди много занимљивих и визуелних садржаја који ће бити примијењени у дигиталној форми како би ученици што адекватније могли да усвоје одређена знања.

- Живимо у дигиталном окружењу гдје су дјеца усмјерена на иновативне методе приликом учења и то је тренутак у којем морамо реаговати и иновирати наставне планове и програме и уџбенике који ће их пратити - додала је Тривићева.

Према њеним ријечима, током наредне године биће планирано да још одређени број уџбеника буде уведен у овакве процесе.

Директор Завода за уџбенике и наставна средства Српске Раде Ристовић истакао је да ово изузетан пројекат од стратешког значаја.

- Драго ми је да смо заједно са Министарством преузели овакву одговорност и мислим да смо у кратком року, за око мјесец дана, првенствено са људима који раде у Заводу дошли до значајног материјала који ће помоћи ђацима у обучавању и сазнавању одређених појмова који ће послужити за боље учење - рекао је Ристовић.

Он је истакао да је у овом пројекту првенствено ријеч о мултимедијалности и интерактивности, гдје ће ђаци имати прилику да првенствено слике штампане у уџбенику, а које су пренесене на дигиталну штампу, потпуно јасније разумијевају.