latinica  ћирилица
26/08/2019 |  13:56 | Аутор: СРНА

Отопљавање Гренланда довешће до великих сеоба становништва

Велико отапање леда на Гренланду доводи Земљу у опасност од великих сеоба и миграција до средине вијека, узрокованих климатским промјенама, упозоравају еколози.

Због суша, поплава, пожара и глади, до 2050. године ће од 200 милиона до милијарду људи бити присиљено да напусти своје домове, процјењује међународна организација за миграције УН.

Тај глобални егзодус може се претворити или у хаос сиромашног дијела човјечанства или у пут до праведнијег и одрживијег новог свијета, сматрају научници.

Еколози позивају да се на вријеме почне планирање неизбјежног повлачења из приобалних градова, преноси портал "Лајв сајенс".

На Гренланду већ има довољно леда чије би топљење могло да ниво мора повећа за 7,6 метара, што ће бити разарајуће за приобална подручја широм планете, тврди океанограф из агенције Наса Џош Вилис.

Еколози упозоравају да се на Гренланду у једном једином дану отопило чак 12,5 милијарди тона леда!

На једном од највећих гренландских ледника "Хелхајм" примијећено је "језеро" - установљено је да је сав окружен топлом водом, што није забиљежено никада раније.

"Хелхајм" је привукао велику пажњу због тога што је већ изгубио километре леда - током 2017. изгубио је површину од три километра, а прошле године откривена је санта која се одвојила од ледника.

Промјене на Гренланду утичу на цијелу планету, јер милијарде тона отопљеног леда подижу ниво мора у Аустралији, Азији, Европи и САД.