latinica  ћирилица
26/08/2019 |  18:38 ⇒ 27/08/2019 | 07:36 | Аутор: РТРС

Српска ће 9. септембра обиљежавати Дан сјећања на жртве НАТО агресије

Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања и агресије на Републику Српску биће обиљежаван 9. септембра, на дан погибије брата и сестре Радмиле и Раденка Галинац. Пододбор за обиљежавање обавезао се да ће, осим трајног обиљежавања овог датума, покренути и активности за изградњу споменика у Источном Сарајеву, свим жртвама НАТО агресије на Републику Српску.

Породица Галинац, Мирјана и недавно премунули Марко остали су без све троје дјеце. Раденка и Радмилу НАТО бомба убила је на мосту код Семизовца, док су се враћали са четрдесетодневног помена брату Радовану. Трагедија није задесила само ову породицу - операција "Намјерна сила" однијела је стотину живота војника, али и цивила.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић подсјетио је да је на подручје Републике Српске бачено више од 1.000 авио-бомби и крстарећих ракета и да је употријебљен осиромашени уранијум од чијих посљедице и данас умиру грађани Српске.

- Ово обиљежавање треба још једном да пошаље поруку о ставу Републике Српске да нисмо кратке памети и да смо спремни да сарађујемо са НАТО, али да своје жртве не заборављамо - истакао је Граонић.

Дан сјећања - 9. септембар, биће помен свим жртвама од Херцеговине до Крајине, али и оним који данак плаћају и данас.

Начелница општине Калиновик Милева Комленовић рекла је да је НАТО убио седам становника ова локалне заједнице, те да су током агресије погођени војни објекти, али и фарма свиња и локални водовод.

- За нас је то имало далекосежне посљедице, јер од дејства осиромашеног уранијума имамо веома велики број малигних обољења у односу на број становника - истакла је она.

Предсједник Предсједништва Борачке организације "Илиџански борац" Горан Шеховац поручио је да ће борачка удружења са подручја Сарајевско-романијске регије пружити сву потребну подршку обиљежавању Дана сјећања.

- Никада нећемо заборавити да је гађана наша болница на Илиџи, Жица, гдје су погинули супружници Кнежевић испред саме болнице - рекао је Шеховац.

Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања биће 27. догађај у календару најважнијих датума из историје српског народа и Републике Српске.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изјавио је да ће бити иницирано подизање спомен-обиљежја жртвама НАТО бомбардовања и агресије на Републику Српску.

Парастос ће 9. септембра бити служен у Храму Светог Петра Зимоњића Сарајевског, а након посјете гробовима брата и сестре Галинац, у Културном центру у Источном Новом Сарајеву биће одржана духовна академија.