latinica  ћирилица
04/09/2019 |  11:26 | Аутор: СРНА

Линта: Иза забране стоје они који негирају геноцид над Србима

Јасно је да иза одлуке МУП-а Унско-санског кантона да забрани комеморацију на Гаравицама код Бихаћа стоје налогодавци из Сарајева са намјером негирања геноцида над Србима у Другом свјетском рату и приказивања као јединих жртава искључиво Бошњака, наводи предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта.
Миодраг Линта (Фото: M.Karović/vesti-online.com) -
Миодраг Линта (Фото: M.Karović/vesti-online.com)

Линта је напоменуо да у случају да МУП Унско-санског кантона убрзо не донесе одлуку о одобравању комеморације на Гаравицама, гдје су усташе у љето 1941. године убиле 12.000 Срба, треба озбиљно размислити о одбијању захтјева бошњачких удружења за одржавање комеморације на мјестима страдања Бошњака, саопштено је из Савеза Срба из региона, чији је Линта предсједник.

Он је нагласио да Република Српска и Србија никада неће пристати на заташкавање истине о планираном, организованом и свирепом масовном покољу српских цивила на Гаравицама, међу којима је био велики број дјеце, као и на многим другим мјестима.

- Цивилизацијска је, национална и морална обавеза да његујемо културу сјећања на страдање нашег народа у 20. вијеку - поручио је Линта.

Гаравице су мјесто масовног погубљења, масовна гробница и спомен-подручје у непосредној близини Бихаћа.

Почетком Другог свјетског рата 1941. године усташе су починиле масовни покољ српског цивилног становништва у којем је убијено најмање 12.000 људи, међу којима велики број дјеце.

Убијени становници Бихаћа и околине били су скоро искључиво Срби и у мањем броју Јевреји.

Ово стратиште је запостављено након Другог свјетског рата јер су чињенице о злочину и покољу над цивилима у Бихаћу, који је спровела НДХ, држане далеко од очију јавности у бившој Југославији.