latinica  ћирилица
09/09/2019 |  10:33 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Кошарац: Жртве заслужују да се достојанствено обиљежи њихово страдање

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац захвалио је Влади Републике Српске и Одбору Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова на прихватању његовог приједлога да се 9. септембар обиљежава као Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Желим да захвалим свима који су учествовали у реализацији ове иницијативе, посебно новинарима и уредницима Срне, који су прошле године покренули ову причу и објавили серију текстова о посљедицама НАТО агресије на Републику Српску - истакао је Кошарац.

Он је у изјави за Срну нагласио да војне и цивилне жртве злочиначког НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом, чије посљедице становници Републике Српске и данас осјећају, заслужују да се достојанствено и под окриљем институција Републике Српске обиљежи њихово страдање.

Кошарац је подсјетио на чињеницу да је, бомбардовањем Републике Српске током 1994. и 1995. године, НАТО први пут од оснивања те алијансе, употријебио војну силу.

- Срби су били прве жртве НАТО агресије и употребе војне силе без одлуке Уједињених нација. То никада не смијемо заборавити, баш као ни чињеницу да је на војне и цивилне објекте бачено готово три тоне осиромашеног уранијума, што је злочин без преседана. Данас, када расправљамо о НАТО интеграцијама, сваки српски политичар треба да се сјети ових чињеница, као и одредаба Резолуције Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности - поручио је Кошарац.

Он је додао да жртве НАТО агресије и њихове породице заслужују правду, адекватну казну за злочинце и одштету земаља чланица НАТО-а.

- Најмање што институције Републике Српске очекују јесте примјерено извињење држава чланица НАТО-а због злочина који је овдје почињен над цивилним становништвом. Умјесто извињења ми имамо политички притисак и уцјене да се по сваку цијену иде даље у процесу НАТО интеграција. Такви притисци и уцјене неће дати никакве резултате - поручио је Кошарац.

У Источној Илиџи и Источном Новом Сарајеву данас ће бити обиљежен Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској током којег је убијено 46 војника и више од 50 цивила.

Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској је 27. у календару обиљежавања најважнијих датума из историје српског народа са ових простора.

Приједлог да овај догађај добије републички значај дао је посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац.

Кошарац је 23. новембра прошле године Одбору Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова упутио приједлог да 9. септембар буде Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања, у складу са иницијативом коју је раније покренула Новинска агенција Републике Српске - СРНА.

Он је тада у допису Одбору подсјетио да је Срна покренула иницијативу и објавила серију текстова који су овјековјечили свједочења о НАТО агресији у Републици Српској и жртвама бомбардовања осиромашеним уранијумом.