latinica  ћирилица
11/09/2019 |  11:16 ⇒ 11:19 | Аутор: РТРС

Бањалука: Писци из 13 држава на Књижевним сусретима

Четврти међународни књижевни сусрети Бања Лука 2019 ове године биће одржани од 13. до 17. септембра на више културних сцена на простору града Бањалуке. Свечано отварање биће уприличено 13. септембра у 20 часова у Вијећници Банског двора.
Међународни књижевни сусрети - Фото: РТРС
Међународни књижевни сусретиФото: РТРС

Организатор сусрета, Удружење књижевника Републике Српске, ове године ће на Сајму књиге у Бањалуци промовисати књиге 27 званичних учесника ове манифестације, који у Бањалуку долазе из 13 држава свијета.

Овогодишњи жири Удружења књижевника Републике Српске који је радио у саставу: Ранко Рисојевић, предсједник, Ранко Павловић и Предраг Бјелошевић, чланови, једногласно су донијели одлуку да се књижевна Награда 4. Међународних књижевних сусрета – Бањалука 2019. додијели угледном писцу Ђорђу Лингваглоси из Рима, Италија.

Њему ће награда бити уручена 14. септембра у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, у 19 часова. Највеће међународно књижевно признање Удружења књижевника Републике Српске подразумијева и објављивање књиге изабраних пјесама у издавачкој дјелатности УКРС.

Како су саопштили организатори, почасни грађанин Бањалуке, угледни писац и преводилац са француског, Коља Мићевић, 15. септембра у 17 часова у ресторану Ријека одржаће предавање за све учеснике и књижевну публику из Бањалуке под називом ДАНТЕ НА ВРБАСУ.

Сајамске промоције биће организоване сваки дан у терминима од 12 и 13 часова.

Церемонија свечаног затварања биће одржана 16. септембра у Крупи на Врбасу (ресторан Крупски слапови) са почетком у 19 часова, а на којој ће говорити своје пјесме о води 40 пјесника.

Исто вече са пјесничке манифестације 4. Међународни књижевни сусрети – Бањалука 2019. пјесници ће у свијет послати пјесничку поруку мира, симболично пуштајући у Крупу пјесме учесника о води, а које ће у импровизованој боци поринути у ријеку овогодишњи добитник Ђорђо Линваглоса.

Добитници овог значајног књижевног признања били су: Вјачеслав Купријанов, Русија, за 2017. годину, а 2018. награда је додијељена угледном америчком пјеснику Џону Тејлору који тренутно живи у Француској.

Програм овогодишњих Књижевних сусрета, који су уврштени у Календар културних манифестација града, погледајте овдје.