latinica  ћирилица
12/09/2019 |  09:06 ⇒ 13:54 | Аутор: СРНА

Савјет министара још није обезбиједио три милиона КМ за Братољуб

Савјет министара у техничком мандату још није поступио према закључку Предсједништва БиХ да у року од 30 дана буде обезбијеђено три милиона КМ за довршење граничног прелаза Братунац-Љубовија, пишу Независне новине.
Мост Братољуб - Фото: РТРС
Мост БратољубФото: РТРС

С обзиром на то да се министри већ дуже од мјесец дана не састају, питање је када ће и да ли ће Савјет министара у року који је постављен уопште испоштовати закључак Предсједништва БиХ, пише лист.

Рок до када би Савјет министара требало да обезбиједи три милиона КМ истиче 20. септембра, а питање је одакле ће се тај новац преусмјерити на тај пројекат с обзиром на то да је на снази одлука о привременом финансирању и да је практично буџет од прошле године пресликан и на ову.

- С обзиром на то да се закључак Предсједништва БиХ односи на одлуку Савјета министара, не можемо дати никакав коментар док ово тијело не буде разматрало ту тачку и коначно одлучило о томе. Министарство финансија и трезора у Савјету министара поступиће у складу са законима и у оквиру својих надлежности - рекли су Независним у овом министарству.

У Министарству саобраћаја и веза Републике Српске рекли су да се надају да ће Савјет министара, сходно одлуци Предсједништва БиХ, обезбиједити додатна средства како би се створили услови за потписивање уговора с изабраним извођачем радова за изградњу заједничког граничног прелаза у Братунцу.

- Република Српска је испунила све своје обавезе. Окончан је процес експропријације земљишта које је без накнаде уступљено Управи за индиректно опорезивање за изградњу граничног прелаза, завршена је изградња приступних путева, који су финансирани из средстава Јавног предузећа Путеви Републике Српске - рекли су у Министарству саобраћаја и веза Српске.

У овом министарству су навели да је изградња моста Братољуб покренута на иницијативу привредника из регије Подриње-Бирач, те да ће његово пуштање у саобраћај и изградња граничног прелаза привреди донијети знатне олакшице кроз бржи проток робе и јефтинији транспорт.

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић раније је апеловала да власт БиХ отвори гранични прелаз Братунац-Љубовија како би новоизграђени мост на Дрини између БиХ и Србије - Братољуб, завршен прије двије године, коначно био пуштен у саобраћај.