latinica  ћирилица
12/09/2019 |  09:31 ⇒ 09:31 | Аутор: klix.ba

Имовина Дубравке Шуице из ХДЗ-а за 20 година нарасла за 10 милиона КМ

Дубравка Шуица, која би ускоро требала постати потпредсједница Европске комисије за демократију и демографију, и најбоље рангирана и плаћена хрватска функционер- мјесечно ће имати плату од чак 150.000 куна односно скоро 40.000 КМ.
Дубравка Шуица (Фото:N1) -
Дубравка Шуица (Фото:N1)

Слободна Далмација анализирала је успон дубровачке политичарке имотских коријена, која је на почетку своје каријере посједовала тек стан у Гржу од шездесетак квадратних метара.

Двадесетак година касније имовина њене породице процијењена је на чак пет милиона евра односно скоро 10 милиона КМ, с вилом на Плочама у Дубровнику, кућом у Цавтату, кућом на Пељешцу, становима у Загребу и на Лападу, викендицом на Блидињском језеру те јахтом вриједном пола милиона америчких долара.

Шуица, професорица енглеског и њемачког језика 1981. запослила се у Основној школи "Лапад" гдје је радила до 1988, када прелази у средњошколски Центар за одгој и усмјерено образовање, гдје је радила као наставница енглеског и њемачког језика. А онда 1990. учлањује се у ХДЗ.

Одмах улази у образовни одјел локалне ХДЗ-ове власти. Средином деведесетих постаје директорицом дубровачке Гимназије, а 1997. на листи ХДЗ-а изабрана је за градску вијећницу. Годину дана послије постаје жупанијска вијећница и предсједница дубровачког ХДЗ-а.

На изборима 2000. улази у Сабор, а 2001. након два узастопна мандата, побиједио ју је Андро Влахушић, а Шуицину "владавину" обиљежиле су сумње у бројне мутне послове погодовања грађевинском лобију - од пренамјене земљишта на Нунцијати, до уређења "златног захода" у дубровачкој Градској вијећници, које је Град наводно коштало 4.000 евра по квадратном метру.

Године 2012. Шуица постаје потпредсједница Заједнице жена Европске грађанске странке, а годину послије одлази у Европски парламент.