latinica  ћирилица
13/09/2019 |  11:24 ⇒ 13:41 | Аутор: РТРС

У недјељу обиљежавање Дана несталих и погинулих

Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова организоваће у недјељу - 15. септембра, обиљежавање Дана несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

Програм почиње у 11.00 часова, служењем парастоса у Храму Христа Спаситеља, након чега ће бити положени вијенци на споменику погинулим борцима на гробљу "Свети Пантелија" и Спомен костурници на Новом гробљу.

Помоћник министра рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић позвао је грађане Српске да одају пошту страдалим и несталим у Одбрамбено-отаџбинском рату.

- Готово 30.000 умрлих, погинулих и несталих, који су уградили живот у темеље Републике Српске, не могу и не смију никад бити заборављени. То је бесмртни пук Републике Српске којег се увијек морамо сјећати и којима морамо одати дужну пажњу. Зато и данас позивам све грађане Републике Српске да 15. септембра, на Дан несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату, запале свијеће за покој душа свих погинулих и несталих и минулом рату на свим војничким гробљима широм Српске, а грађане Бањалуке и околине, да у недељу присуствују обиљежавању Дана несталих и погинулих - истакао је Граонић. 

Током четири године рата погинула су 23.184 борца Војске Републике Српске и убијено и нестало више од 6.000 цивила. У ресорном министарству наводе да нису задовољни процесом идентификације, јер Република Српска трага за још 1.660 цивила и бораца.