latinica  ћирилица
16/09/2019 |  13:19 ⇒ 13:25 | Аутор: РТРС

Успјешан Четврти сајам пољопривредних производа на Тјентишту

Херцеговачки козји сир, мед, смокве, вино и народна козметика, романијски скоруп, фочански сиреви, пиво и ракија, љекобиље, одјевне руктоворине и покућство. Све ово нашло се на Четвртом сајму пољопривредних производа и народних рукотворина на Тјентишту.

За Сенаду Ковач из Мркаља код Тјентишта, има много посла. Брање боровнице и купине на Зеленгори. У воћњаку, такође, има много обавеза око јабука и шљива. Радује је што је година била родна.

- Посебно ове године су родиле шљиве. Толико су родиле да смо их морали подупирати неким дрвећем. Тако да правимо џемове сокове на природни начин без шећера - рекла је Ковач.

Пчелари из Невесиња и Билеће сагласни сезона није била медоносна. Билећанин Жељко Бајовић због ројења пчела увећао је број друштава са 400, за још 150. Тврди да херцеговачки мед има посебна својства због чега је и тражен на тржишту.

- Зато што у Билећи имамо доста врста љековитог биља, које цвијета од прољећа до јесени, кадуља, трава ива, вријесак , преко 250 љековитих трава - навео је он.

 Проиизвођачи хране истичу да их охрабрује да све већи број потрошача вјерује у домаће производе.

- Трудим се што више зато што је ово друго више индустријско и загађено и онда сви тежимо ка природном зато сам и купио увин чај - изјавио је Станко Ивановић из Тивта.

- Вјерујем наравно да све што је домаће и природно наравно да је квалитетно и здраво - истакла је Драгица Тодоровић из Беча.

У Националном парку Сутјеска посљедњих година у сарадњи са мјештанима, у продају пласирају све више производа добијениих по традиционалним рецептима.

- Ми откупљујемо боровницу и она се продаје кроз наше ресторане и хотеле. У плану је да правимо домаћу зимницу ајвар и џем од шљива - истакао је директор Националног парка Сутјеска Дејан Павловић

На тјентишком сајму, чији организатор је Национални парк Сутјеска учествовало је више од двадесет излагача од Требиња до Сарајева.