latinica  ћирилица
17/09/2019 |  13:47 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Голић: Ради добрих односа, Хрватска да преиспита одлуку о одлагању отпада

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изразила је данас увјерење да ће Хрватска још једном преиспитати своју одлуку о одлагању нуклеарног отпада на Трговској гори, уколико жели добре односе са БиХ.
Црнадак и Голић - Фото: РТРС
Црнадак и ГолићФото: РТРС

Она је након разговора са министром иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату Игором Црнатком рекла да се Хрватска у одлуци да изабере ту локацију водила тиме што је то подручје слабо насељено, претежно српским становништвом, које је у већини протјерано током рата, а нису се водили тиме да је са друге стране границе угрожено више од 200.000 људи који се претежно баве прољопривредом и пчеларством.

Голићева је подсјетила да је Влада Српске прогласила Парк природе Уна, што је добар механизам заштите тог подручја који се налази у непосредној близини Трговске горе, те напоменула да се тај парк природе наставља на Национални парк Уна у Федерацији БиХ.

Црнадак, који ће сутра у Бечу учествовати у раду скупштине Међународне агенције за атомску енергију, рекао је да ће делегација БиХ о овом проблему упознати у директном разговору генералног секретара те агенције.

Он је додао да ће делегација БиХ изнијети чврсте агрументе и детаљно образложити зашто одлагалиште не треба да буде на Трговској гори, него да треба наћи неко боље рјешење.

Црнадак је најавио да ће о том питању услиједити и разговори са министрима иностраних послова Словеније и Хрватске.