latinica  ћирилица
20/09/2019 |  18:11 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Приједор пред референдумом?

Скупштинска већина града Приједора затражила је од градоначелника Миленка Ђаковића и предсједника Градског одбора ДНС-а да поднесе оставку. Оставку траже одборници и ванпарламентарни партнери, односно Градски одбори СНСД-а, СДС-а, ПДП-а, ДЕМОС-а, Демократске фронте, Социјалистичке партије, НДП-а, Уједињене Српске и Самостални клуб одборника. Градоначелник Миленко Ђаковић каже да нема ниједан разлог за то да поднесе оставку, а што се тиче евентуалног опозива и изјашњавања грађана на референдуму, да је на то увијек спреман.

Скупштинска већина градоначелнику замјера недавно напуштање сједнице локалног парламента заједно са одборницима ДНС-а. Доказ је то кажу да се сврстао на страну интереса искуљчиво једне политичке партије, а не свих грађана, који су га бирали. За СНСД-а то је непримјерен чин. Кажу да је морална дужност градоначелника да поднесе оставку или да буде опозван.

- Мислимо да се ту показала једна велика неспособност и очај, и град Приједор нема потребе да буде више таоц таквих људи и такве екипе. Користим прилику да јавно позовем градоначелника да поднесе оставку - истакао је Саша Бурсаћ, предсједник ГО СНСД-а Приједор.

Оставку градоначелника траже и у СДС-у и ПДП-у.

- СДС је максимално против овог криминала који се дешава, а иза којег стоји наш градоначелник, његов ментор и неколико породица у Приједору и ред је да то засутавимо и да тај новац вратимо у бољи живот града Приједора - поручио је Милан Тубин, предсјендик ГО СДС-а Приједор.  

Далибор Грабеж, предсједник ГО ПДП-а Приједор, дијели такво мишљење:

- Треба да устанемо против самовоље и страха који влада задњих неколико година, па ако хоћете и деценија и да власт у граду Приједору да вратимо грађанима Приједора, а не да она буде у рукама појединаца - јасно је поручио Грабеж.

Градоначелникови пропусти, превршили су мјеру, поручују и из Социјалистиче партије, Уједињене Српске, НДП-а, ДЕМОС-а, Демократске фронте и Самосталног одборничког клуба.

- Нама није јасно зашто сам напустила два одборника односно начелника у кабинету градоначелника, то је начелник за борачка питања и просторно планирање из реда стручњака, али овог пута су очито потврдили да су дио кабинета ДНС-а - каже Томислав Прпош, предсједник ГО ДЕМОС-а Приједор.

Мирсад Дуратовић, одборник Демократске фронте Приједор, оставку тражи због неподношења извјештаја градоначелник.

- Оно због чега ДФ тражи оставку градоначелника је његово вишемјесечно избјегавање подношењу Извјештаја о утрошку јавних средства - рекао је Дуратовић. 

Градоначелник Миленко Ђаковић тврди да градски парламент неколико мјесеци ради незаконито и да је напуштање сједнице било упозорење јавности. Сматра да разлога за оставку нема.

- Нова скупштинска већина која незаконитоо поступа, то све ради у намјери да смјењују досадашње директоре и именују нове чланове нове скупштинске већине. Оставку нећу поднијети, јер не видим разлог за тако нешто, а што се тиче опозива и изјашњавања грађана на референдуму, на то сам увијек спреман - поручио је Миленко Ђаковић, градоначелник Приједора и предсједник ГО ДНС-а.

Предсједник Скупштине, Ајдин Мешић, одборник СДА, у телефонском разговору за РТРС изјавио је да је СДА и даље дио скупштинске већине у Приједору и да подржавају иницијативу за смјену градоначелника Приједора.