latinica  ћирилица
21/09/2019 |  16:32 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Додик: Одбацујемо декларацију СДА, Српска је приоритет; Вучић позвао на смиривање тензија

У Београду је одржан најављени састанак званичника и лидера највећих политичких партија из Републике Српске, са руководством Србије.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да Српска одбацује Декларацију СДА. Предсједник Србије Александар Вучић позвао је на смиривање тензија и избјегавање сукоба, који би, како је рекао, значио крај за све нас.

Декларацију која показује трајно опредјељење да се избришу Срби са ових простора, српски представници одбацили су као антисрпску и антидејтонску. На састанку је установљена потреба да се брани Република Српска, а уколико СДА не повуче ова документа, не смијемо бити наивни и неопрезни, поручио је Милорад Додик.

- Увијек кад смо били наивни и када нисмо рачунали на наше државе, увијек смо страдали и били побијени и то не треба да дозволимо у овом времену. Од Србије смо тражили да нам помогне, у ситуацији да је то потребно, са становишта оспособљавања наших безбједносних јединица јер не треба бити наиван - нагласио је Додик.

Вучић је поручио свима који га оптужују за уплитање, да је Србија као гарант Дејтонског споразума дужна да штити мир и стабилност у БиХ и обавезна је да реагује када неко жели да их наруши. Навео је и да идеје у декларацији нису само идеје Бошњака, већ и дијела међународне заједнице, која би то вољела да види, али не смије отворено да подржи.

- То сте могли да видите и кроз најаве појединих важних политичких представника најзначајнијих свјетских сила. У то нико не треба да има било какву сумњу, нити по том питању постоје било какве дилеме - навео је Вучић.

Јединствени у осуди и разумијевању шта је заправо декларација, били су сви представници Српске. Разликовала су се, кажу, само мишљења о корацима које треба предузети. Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик каже да ће покушати у Републици Српској изградити политички консензус како би дали јасан одговор. Тај одговор мора се донијети у Народној скупштини.

- Ићи ћемо на Народну скупштину и предложићемо одлуку да било какав покушај реализације ових докумената тражи активацију наших права на самоопредјељење до отцјепљења. Мислим да је то нешто што треба да урадимо - рекао је Додик. 

Вучић је затражио од српских представника да не пренагљују и учине све што је могуће да избјегну сукоб.

- Треба да дамо све што можемо од себе да се сачува мир и стабилност. Било какав сукоб би значио економски крах и крај добре будућности за све нас. Зато је важно да покушамо још једном да позовемо све актере на смиривање тензија и поштовање Дејтона - рекао је Вучић.

Ријетки заједнички састанак српских званичника и лидера највећих партија, изродио је и нову заједничку иницијативу, а то је да Српска и Србија формирају јединствену српску дијаспору.