latinica  ћирилица
04/10/2019 |  09:46 ⇒ 11:33 | Аутор: СРНА

Биглич: Промјена Дејтона само уз сагласност свих у БиХ

Турска подржава суверенитет и територијални интегритет БиХ, а Дејтонски мировни споразум може бити промијењен само уз сагласност свих страна у БиХ, изјавио је амбасадор Турске у Београду Танџу Биглич.

- Ако буде неких измјена или побољшања овог споразума, то мора бити урађено у сагласности свих заинтересованих страна и под надзором надлежних међународних институција - рекао је Биглич за Блиц.

Одговарајући на питање да ли зна да је СДА Бакира Изетбеговића недавно усвојила декларацију која би требало да доведе до укидања Републике Српске и да ли би Турска подржала ту идеју, Биглич је навео да је "Изетбеговић нагласио да ове иницијативе неће бити једностране, незаконите и неуставне, већ да је то могуће само, уз сагласност свих страна".

- Сматрам да ће резултати трилатералног састанка Турске, Србије и БиХ током посјете Србији турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана конкретно допринијети цијелом региону - истакао је Биглич.

Он је навео да ће током предстојеће Ердоганове посјете Србији, у присуству предсједника Србије Александра Вучића и чланова Предсједништва БиХ, у Сремској Рачи бити положен камен темељац за изградњу ауто-пута Београд-Сарајево.

Биглич је рекао да ће током Ердоганове посјете, планиране за 7. и 8. октобар, између осталог, бити одржан и пословни форум којем ће присуствовати 200 турских привредника, као и трилатерални самит лидера Србије, Турке и БиХ.