latinica  ћирилица
04/10/2019 |  12:45 | Аутор: СРНА

Српска добила 666 деташмана за рад предузећа у Њемачкој

Република Српска је у деташманској 2019/2020. години добила 666 деташмана намијењених привредним друштвима из Српске за рад у Њемачкој, од 2.000 додијељених БиХ, изјавио је данас предсједник Привредне коморе Српске Перо Ћорић.
Перо Ћорић (фото: vladars.net) -
Перо Ћорић (фото: vladars.net)

Он је навео да су ове године деташмани дати за секторе грађевинарства, машинске индустрије и електроинсталатерских послова.

- За деташмане се пријавило 27 предузећа, од којих пет први пут, док су 22 већ корисници - рекао је Ћорић новинарима у Бањалуци након свечане додјеле деташмана.

Он је навео да је проценат искориштености деташмана на нивоу БиХ за прошлу годину био 87 одсто, док је Српска имала 660 деташмана који су искориштени у стопроцентно.

Истичући да је битно то што су предузећа која су ове године конкурисала за деташмане имала приход у пословању од око 140 милиона КМ, Ћорић је навео да су ова 22 предузећа која су већ била ангажована у Њемачкој у прошлој години остварила приход о 33 милиона евра у тој земљи.

Ћорић је навео да је прошлу деташманску годину карактерисало отежано добијање виза у њемачкој Амбасади у Сарајеву, гдје је тај процес трајао и по три мјесеца, док је за закључивање уговора у Њемачкој било потребно до мјесец дана.

- То је био један од узрока зашто су наша предузећа имала отежане услове пословања у Њемачкој - рекао је Ћорић и додао да је други отежавајући разлог пословања био проблем са радном снагом.

Боривоје Рачић, директор бањалучког предузећа "Термомонтажа", једне од фирми која је добила деташман, нагласио је огроман значај рада привредних друштава из Српске у Њемачкој, прије свега због стручног оспособљавања радника и прихода који долазе у Српску.