latinica  ћирилица
04/10/2019 |  13:12 ⇒ 05/10/2019 | 11:34 | Аутор: СРНА

У недјељу Фестивал позоришта за дјецу "Бањалука 2019"

Међународни фестивал позоришта за дјецу, који организује Дјечије позориште Републике Српске, почеће у недјељу, 6. октобра, у Бањалуци и током седам дана окупити глумачке трупе из десет земаља.
Фестивал - Фото: РТРС
ФестивалФото: РТРС

Директорица Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић Маринковић рекла је да ће током 18. Фестивала "Бањалука 2019" наступити позоришта из Русије, Србије, Италије, Пољске, Словеније, Словачке, Сјеверне Македоније, Хрватске, Бугарске и БиХ.

Маринковићева је навела да ће Фестивал отворити представа "Извини, мама" Дечијег позоришта из Суботице, прошлогодишњег побједника.

Она је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекла да је на Фестивалу, чији је селектор Предраг Бјелошевић, требало да буде одиграна и представа из Бразила, али да гостовање неће моћи бити реализовано због проблема у вези са пожарима у тој земљи.

Маринковићева је рекла да ће у стручном жирију овогодишњег фестивала бити режисер из Београда Јовица Павић, драматург и режисер из Загреба Селма Париси Соколовић, која живи и ради у Лондону, те глумица-луткар Дјечијег позоришта Републике Српске Божана Бијелић.

Она је нагласила да је покровитељ 18. Међународног фестивала за дјецу "Бањалука 2019" предсједнице Републике Српске Жељка Цвијановић, те Влада Српске, односно Министарство просвјете и културе и Министарство породице, омладине и спорта.

Маринковићева је најавила да ће у оквиру овог фестивала познати глумац Зијах Соколовић одржати радионицу са глумцима и дјецом.

Глумица Божана Бијелић изразила је задовољство што ће бити у жирију, додајући да је пред њима велики задатак.