latinica  ћирилица
04/10/2019 |  13:50 ⇒ 16:11 | Аутор: СРНА

Мајкић: Мектић и Шаровић против интереса Републике Српске

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је Срни да Драган Мектић и Мирко Шаровић, као министри у Савјету министара у техничком мандату, не престају са анитуставним и антизаконским дјеловањем против интереса Републике Српске, настојећи тако да покажу своју потпуну лојалност према политици СДА.
Душанка Мајкић - Фото: РТРС
Душанка МајкићФото: РТРС

- Према информацијама којима располажемо од јуче, састанак које се догодио у Граничној полицији БиХ недвосмислено показује да су Шаровић и Мектић уз подршку Звиздића, мимо Устава и закона, покушали да од директора ове полицијске агенције Зорана Галића под притиском изнуде дозволу да федерална полиција изађе на границу у Републици Српској и да врши контролу источне границе, што је недопустив и неразуман чин који никада неће бити прихваћен од Републике Српске - поручила је она.

Мајкићева је напоменула да свака полицијска агенција има законом прописане надлежности на територији коју покрива, тако да и МУП Републике Српске има надлежност на цијелом простору Републике и то за сва полицијска овлаштења, односно све полицијске активности изузев оних који су у надлежности Сипе и Граничне полиције.

Она је подсјетила да је, водећи рачуна о мигрантској кризи, МУП Републике Српске закључио Споразум о пружању помоћи у надзору границе са Граничном полицијом чиме је омогућено да се полицијски службеници МУП Републике Српске директно укључе и помогну Граничној полицији на источној граници према Србији.

- То очито није по вољи не само Бошњака који су то веома лоше дочекали, него ни по вољи Шаровића и Мектића који, додворавајући се СДА. То и једино раде да би остали на власти и показују шта су спремни учинити против интереса Републике Српске - истакла је Мајкићева.

Према њеним ријечима, њихов циљ је да удовоље бошњачким захтјевима и доведу федералну полицију на простор Републике Српске.

- Нема већих заговорника јединствене полиције БиХ од Мектића и Шаровића који ће своје заслуге потом фактурисати даљим остајањем на власти на нивоу БиХ. Сматрам да се Република Српска мора оштро успротивити томе и дићи свој глас против штетних одлука представника Републике Српске у Савјету министара - поручила је Мајкићева.

Предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић и министри безбједности Драган Мектић и спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић ултимативно су затражили од директора Граничне полиције БиХ Зорана Галића да допусти федералној полицији да са припадницима Граничне полиције врши контролу источне границе у Републици Српској, објавила је АТВ.

На састанку одржаном јуче у Сарајеву, којем су, осим представника агенција за провођење закона на нивоу БиХ, присуствовали Звиздић, Мектић и Шаровић, вршен је жесток притисак на Галића да почне са примјеном правилника који је лично донио Мектић, а који предвиђа упућивање представника других полицијских агенција у БиХ у одбрану источне границе БиХ као испомоћ Граничној полицији БиХ, наводи ова телевизија.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, ни јуче нити било који други дан, није учествовао на било каквом састанку на коме се разговарало о полицији и контроли границе, нити о жандармерији, како је то објавио медиј АТВ, саопштило је Министарство спољне трговине и економских односа.