latinica  ћирилица
04/10/2019 |  16:25 ⇒ 16:28 | Аутор: СРНА

Почело снимање филма о животу Светозара Милетића (ФОТО)

У Србији је почело снимање дугометражног играног филма под радним називом "Светозар Милетић", који прати живот и рад овог угледног адвоката и градоначелника Новог Сада, као и његову борбу за присаједињење Војводине Краљевини Србији. Режисер филма је Дарко Бајић, писац сценарија Милован Витезовић, а глумац Љубомир Бандовић игра насловну улогу.
Светозар Милетић - Фото: Wikipedia
Светозар МилетићФото: Wikipedia

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић рекао је конференцији за новинаре у Београду да су Светозар Милетић, Јаша Томић и Милица Томић тријада људи који су својим симболичким и фактичким поступањем обиљежили прву половину 20. вијека, саопштено је из ресорног министарства.

- Било да се ради о улози жене у српској историји и политици или заједничкој повезаности, ријеч је о пансрпској идеји која је актуелна и данас, ако не у политичком, онда бар у културно-историјском смислу - рекао је Вукосављевић.

Вукосављевић је додао да је овај значајан национално-историјски пројекат повјерен мајсторима свог посла - почевши од сценаристе и режисера, па до глумаца.

- Они су, у симболичком смислу, добили српско културно-историјско благо - да га открију, очисте, украсе и представе овом нараштају - додао је Вукосављевић.

Са снимања филма "Светозар Милетић" (Фото: СРНА)

Предсједник Покрајинске владе Игор Мировић изразио је задовољство што је у друштву са екипом која је претходне двије године припремала филм о "Војводини старој" и животу Светозара Милетића, Јаше Томића и Милице Томић, као и свих Срба и Војвођана који су својим радом и жртвом направили темеље модерне српске Војводине и били лучоноше у областима попут културе и образовања.

Режисер Дарко Бајић је, говорећи о лику и дјелу једног од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустроугарској током друге половине 19. вијека, изразио наду да ће филм подстаћи млађе генерације да размишљају о историји, али не тако да се враћају у прошлост, већ да покушају, учени искуством старијих генерација, себи утабају пут у бољу будућност.

Овај пројекат је, осим Министарства културе и информисања Србије, подржала и Покрајинска влада, као и бројни донатори.