latinica  ћирилица
04/10/2019 |  19:05 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Ричард Гренел амерички посредник за КиМ

Амерички предсједник Доналд Трамп именовао је амбасадора у Берлину Ричарда Гренела за изасланика за дијалог Београда и Приштине.

Спекулише се да је Трамп незадовљан динамиком преговора у Бриселу, па чак и да жели да истисне Брисел из дијалога, јер је Гренел дипломата који има репутацију Трамповог разбијача, који није презао да нападне ни Берлин.

Именовање Гренела за Београд је и даље енигма. Поготово што је недавно именовани, Метју Палмер требао бити амерички човјек за дијалог са Приштином. Нејасно је у којој форми ће учествовати и да ли ће уопште координисати активности са Бриселом. Јасније ће можда бити након телефонског разговора који је заказао с Вучићем.

- Ми нисмо незадовољни улогом ЕУ, али видјећемо шта и како, када се чујем с њим. Он је озбиљан дипломата - рекао је Александар Вучић предсједник Србије.

Мали Трамп, како га зову, у жижу јавности дошао је тако што је наредио да њемачке компаније не инвестирају у Иран, након увођења санкција, а многе су и послушале. Оно што знамо јесте, да човјек који у Берлину лупа шаком од сто, сигурно неће водити политику у рукавицама, кажу аналитичари.

Изјава: Радуловић.. можда је то оно што га је И препоручило.

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи, наводи да је ријеч о кораку ка међународној консолидацији косовске државности и да је ово доказ да је Трамп уз њих.

- Сада смо још сигурнији у процес дијалога и у прилику да од Србије добијемо признање и чланство у Уједињеним нацијама. Увијек смо говорили да вјерујемо да имамо срећу да имамо Сједињене Државе - навео је Тачи.

За кога је то добра вијест, ипак, рано је прогонозирати.

Гренел је новина у америчкој дипломатији, јер су до сада само земље Балкана биле те којима је амрички амбасадор говорио шта И како да раде. Дипломата је отворено подржавао десничарску АФД у Њемачкој и Себастијана Курца у Аустрији.