latinica  ћирилица
04/10/2019 |  19:25 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

У Заводу "Др Мирослав Зотовић", представљена нова здравствена услуга (ФОТО)

У Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић", представљена је нова здравствена услуга - роботски потпомогнута рехабилитација за дјецу. Увођење овакве врсте тренинга за дјецу у процесу, представља примјену нових научних достигнућа у медицини и техници. Систем је обезбијеђен средствима прикупљеним у хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима", која се традиционално организује под покровитељством предсједнице Републике Српске.

Дјеци са поремећајима кретања, свакодневни живот у кући, школи, на игралишту, биће олакшан увођењем роботски потпомогнутог тренинга у процес рехабилитације.

Коначни циљ овог система јесте да побољшане функције кретања из тренинга, дјеца пренесу у свакодневне активности, чиме ће се побољшати свеукупна функционалност дјетета и породице.

- Дуго радим већ, петнаестак дана. Добро ми изгледа - каже Кристина Шакотић.

У хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима" прикупљено је више од милион 1.517.000 КМ, чиме су купљена четири уређаја који помажу у тренингу хода, осигуравајући стабилност ногу и квалитет држања.

Поред тога, уређаји побољшавају функцију руке, од рамена до шаке. Нови систем рехабилитације обрадовао је и дјецу, али и њихове родитеље, који се од рођења боре за квалитетнији живот и што бољи напредак своје дјеце.

- Чекали смо овај дан. То је наш сан о коме смо маштали и сад нам се коначно остварио - рекла је Данијела Зељаја, мајка дјевојчице која је укључена у рехабилитацију.

Успјех ове технологије заснива се на чињеници да роботски потмогнути тренинг омогућава велики број понављања специфичних задатака, током дужег временског периода. Усљед тога, у нервном систему ствара се одговарајући образац, који је подлога за успостављање успјешног кретања.

- Циљ овог апарата је не само да се успостави сам ход, већ и да се побољша функција хода, а самим тим добијамо бенефите и на рукама и на контроли трупа - наводи Габријела Мирковић из Завода за рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић".

Жељка Цвијановић у радној посјети заводу Мирослав Зотовић (Фото: РТРС)

Предсједница Српске Жељка Цвијановић каже да ријеч о опреми посљедње генерације и да овакву опрему немају земље региона, па и неке европске државе, чиме је направљен велики искорак о питању саме услуге.

- Заокружена је једна акција. Ја сам и раније говорила, није све у новцу, али јесте суштина да мобилишемо цијело друштво. Ако ова опрема помогне да само једно дијете направи корак који није могло до сада, то значи да се ово исплатило - јасна је Цвијановићева.

Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске истакао је да се значај поменуте опреме огледа у њеној улози у здравственом систему која омогућава да Завод обједини ове услуге са другим услугама и да се у наредном периоду Завод издигне у регионалном сегменту.

Предсједница Цвијановић рекла је да ће хуманитарна акција "С љубављу храбрим срцима" и ове године бити одржана на празник Дјетињци, уз поруку да ће Српска бити опредијељена за помоћ породицама, мајкама и очевима којима је потребна цјелодневна брига за дјецу.

Истакла је да постоје иницијативе за Бањалуку, Требиње и Фочу, и да ће пробати у овој години, да обједине ова мјеста, да би омогућили дневни боравак за дјецу.