latinica  ћирилица
04/10/2019 |  21:00 ⇒ 21:08 | Аутор: ТАНЈУГ

У Милану отворена изложба о Николи Тесли

Музеј Николе Тесле отворио је у Милану до сада највећу изложбу у иностранству, која је, како је оцијенила директорка Ивона Јевтић, веома важна прилика да Италија, али и читав свијет, чују одакле је и шта је све урадио, један од највећих свјетских умова.
Музеј Николе Тесле (фото: Курир) -
Музеј Николе Тесле (фото: Курир)

Јевтићева је на свечаности отварања изложбе подсјетила на српско поријекло Николе Тесле.

Оцијeнила је да је изложба, постављена на више од 1.200 квадрата, коју ће публика моћи да види до 29. марта сљедеће године, прилика да се покаже дио онога чиме Музеј може да се похвали.

- Ово је прво гостовање Музеја Николе Тесле у Италији. Посјетиоци ће моћи да виде причу о једном од највећих умова историје. Ту су и презентације специфичних простора као што су Теслина лабораторија у Колораду, чувена соба 3.327 из хотела Њујоркер, у коме је живио и умро, дигитална апликација лабораторије на Лонг Ајленду и многе друге - рекла је Јевтићева.

Подсјетила је да велики научник потиче из православне српске породице.

- Његов отац Милутин био је православни свештеник и прво што ћете видјети када одете у Смиљан, у његову родну кућу, јесте православна црква у којој је богослужио Николин отац - рекла је Јевтићева.

Амбасадор Србије у Италији Горан Алексић оцијенио је да је одржавање изложбе важно и због сарадње двије земље.

Свечаности су присуствовали конзулка у Милану Радмила Селаковић, представници дипломатског кора, јавне личности и представници медија.