latinica  ћирилица
07/10/2019 |  08:34 ⇒ 08:48 | Аутор: СРНА

Ердоган: За Анкару прихватљив сваки споразум Београда и Приштине

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је Анкара спремна да пружи све од себе да буде ријешен проблем Косова и Метохије и истакао да би споразум, који би био прихватљив за двије стране, био прихватљив и за ту земљу.
Београд - Приштина - Фото: илустрација
Београд - ПриштинаФото: илустрација

Ердоган је за Политику рекао да је постизање договора у вези са косовским питањем, који задовољава све заинтересоване стране, од виталног значаја за постизање дугорочне стабилности и мира на Балкану.

Он је додао да Турска због тога подржава наставак процеса дијалога Београда и Приштине и постизање трајног и свеобухватног споразума.

Одговарајући на питање о пројекту "Зелена трансферзала" који подржавају поједини бошњачки политичари у Србији и региону, Ердоган је навео да Турска своју политику према Балкану не спроводи на основу религије и да не праве разлику између Срба, Бошњака, Албанаца и Хрвата. 

- Желимо да Србија буде у јединству, солидарности и миру, да успјешно заврши европске интеграције и постане просперитетна земља. Међутим, некима сметају активности наше земље на Балкану и снажна сарадња са Србијом -  напоменуо је Ердоган.

Он је додао да ти кругови покушавају да манипулишу напорима Турске и да је прикажују другачијом, него што јесте. 

- Срећом, захваљујући заједничком напору са мојим цијењеним пријатељем /предсједником Србије Александром/ Вучићем, сваким даном, унапређењем наших односа осујећујемо планове ових кругова. Мој савјет свима је да умјесто што подстичу сукобе на Балкану, размишљају о стварању политичких пројеката који ће допринијети бољој будућности Балкана - рекао је Ердоган.

Он је нагласио да су односи између Турске и Србије засновани на међусобном разумијевању и поштовању. 

- Желимо да ојачамо наше односе и сарадњу са регионом на сваком пољу. Србија има централни и стратешки положај на Балкану. Са Србијом имамо дубоке и укоријењене историјске и културне везе и видимо је као сусједну земљу, иако немамо заједничке границе - навео је Ердоган.

Ердоган је рекао да га радује што види да је од његове посљедње посјете Србији напредовала билатерална сарадња, да су повећана улагања турских привредника, али и то што се у Србији повећава интересовање за турску културу и језик и обрнуто. 

- Бити свједок резултата свих пројеката које смо реализовали заједно са мојим драгим пријатељем Вучићем чини ме посебно радосним и показује да смо на добром путу. Немам нимало сумње у то да ћемо овом снажном политичком вољом обје стране нашу сарадњу подићи на много виши ниво - нагласио је турски предсједник.

Ердоган је додао да његова земља придаје значај одржавању стабилности у Србији и да подржава напоре Србије на путу економског развоја и процеса придружења ЕУ. 

- Уколико просперитет и мир наставе да се крећу узлазном путањом у Србији, вјерујемо да ће то имати позитиван одраз на цијели регион. Србија игра важну улогу у одржавању регионалног мира и развоју региона. Сваки пут када посјетим Београд имам прилику да се у то увјерим - рекао је предсједник Турске.