latinica  ћирилица
07/10/2019 |  14:22 ⇒ 14:22 | Аутор: СРНА

Михајловић: На прстену ауто-пута Београд-Сарајево биће заједнички гранични прелази

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић рекла је да је за ауто-пут Београд-Сарајево између Србије и БиХ важно што ће постојати заједнички гранични прелази.
Зорана Михајловић - Фото: ТАНЈУГ
Зорана МихајловићФото: ТАНЈУГ

Михајловићева је истакла да је веома важно да се направи ауто-пут између Србије и БиХ, те подсјетила да је то идеја коју се започели предсједници Србије Александар Вучић и Турске Реџеп Тајип Ердоган прије неколико година. 

- Поносна сам што ћемо сутра и званично отворити радове. Сви припремни радови на првој дионици Сремска Рача-Кузмин су готови, а сутра почињу главни радови на изградњи моста - изјавила је Михајовићева за РТС.

Она је додала да је с друге стране тог прстена дионица у Србији која ће ићи од Пожеге до Котромана /према Вишеграду/, дужине 63 километра, и за њу се ради пројекат техничке документације.

Михајловићева је рекла да је важно за овај ауто-пут да ће бити заједнички гранични прелази. 

- Неће бити два гранична прелаза, него један. Лакше ће се практично обављати то спајање, као са Сјеверном Македонијом. Мислим да је то изузетно важно за економију - навела је Михајловићева.

Према њеним ријечима, дионица Сремска Рача-Кузмин биће завршена за двије и по године, због моста који се гради и који је најзахтјевнији дио те дионице, а крајем сљедеће године очекује се завршетак пројектне документације за дионицу Пожега-Котроман. 

- То значи крај 2020, односно реалније почетак 2021. године, почињу радови и на том другом прстену ауто-пута Србија-БиХ -  рекла је Михајловићева.

Она је навела да ће турске компаније у Србији радити и на другим инфраструктурним пројектима, осим што отварају многе погоне и фабрике дуж "Коридора 10" и неким дијеловима Србије. 

- Изузетна сарадња је са турским компанијама у инфраструктури, као што је "Ташјапи", који ће радити ауто-пут Сремска Рача-Кузмин, Пожега-Котроман - додала је Михајловићева.

Она је навела да "Ташјапи" ради и на реконструкцији пута Нови Пазар-Тутин, о којој се прича више од десет година.