latinica  ћирилица
07/10/2019 |  15:20 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Складиштење воћа важно, колико и производња

Воћари у Српској производе квалитетно воће и постижу високе приносе, али мали број има услове за квалитено складиштење. Правилним начином бербе и чувања рода смањују се губици, постиже профитабилност и квалитетан пласман. О савременим технологијама брања и чувања воћа, Министарство пољопривреде пројектом "Фарма 2", организовало је стручно предавање воћарима из Угљевика.

Мајевица је воћарски крај у којем доминира шљива, а посљедњих десетак година подигнути су бројни засади и других воћних врста. Због недостатка адекватних хладњача у којима би чували воће и продавали по повољнијој цијени,угљевички воћари често остају без пристојне зараде.

- Мислим да ћемо морати улагати у нове технологије, јер без продавања шљиве по бојим цијенама не вриједи радити, а увијек у сезони, када је врх производње, сви имамо шљиву, тада чак не буде ни тражена - каже Дарко Милошевић из Тутњевца.

Предавач Ненад Магазин са Пољопривредног факултета у Новом Саду истакао је да воћари у великој мјери гријеше када се одређује моменат бербе и начин расхлађивања воћа због чега трпе губитке.

- И несхватање важности брзог расхлађивања плодова и тог хладног ланца од бербе до хладњаче који треба да буде што краћи што бржи да плодови не би брзо пропадали - рекао је др Ненад Магазин, професор на Пољопривредном факултету у Новом Саду.

Сада угљевички воћари складиште род у хладњаче које су на нивоу обичног фрижидера у којима шљиву могу чувати максимално мјесец дана. У савременим хладњачама шљива се квалитетно чува три мјесеца, а јабука се може чувати годину дана да не изгуби на квалитету. То су уло хладњаче у којима се може контролисати састав гасова чиме се постиже дуготрајно чување. Такве хладњаче имају воћари у Градишци.