latinica  ћирилица
07/10/2019 |  19:04 | Аутор: СРНА

Курди спремни за сарадњу са властима у Дамаску

Курди у сјевероисточној Сирији спремни су да сарађују са властима у Дамаску како би се заштитили од операције турске војске која се спрема, усљед повлачења САД из тог дијела земље, изјавио је високи функционер Аутономне администрације сјеверне и источне Сирије Бадран Џиакурд.
Курди у Сирији (фото: Twitter @ECentauri) -
Курди у Сирији (фото: Twitter @ECentauri)

Он је рекао да је споразум са Дамаском неопходан како би Администрација могла да заштити права људи и да игра улогу у цијелој Сирији.

- Због тога смо у више наврата покушавали – директно или уз посредовање Русије – да одржимо дијалог са Дамаском и постигнемо политички договор како бисмо окончали сиријску кризу и суочили се са агендама којима се тражи подјела сиријске територије - истакао је Џиакурд.

Џиакурд је нагласио да је Администрација одувијек признавала и вјеровала у значај одржавања озбиљног дијалога са Дамаском и да ће одувијек бити отворена за постизање тог циља.

Курдски званичник подсјетио је да би Русија могла да игра важну улогу и да влада увјерење да ће та улога бити од кључне важности, јавио је Спутњик.

- Учинићемо шта год је потребно да заштитимо од напада и да одбранимо наш народ. Надамо се да Русија може да одигра важну улогу у наставку дијалога са циљем рјешавања кризе у Сирији и спремни смо да у ту сврху наставимо дијалог са Дамаском - додао је Џиакурд.

Курди у овој аутономној покрајини већ су покушали да постигну споразум са Владом Сирије, како би обезбиједили заштиту од Турске, али ти разговори нису донијели никакве значајне резултате.

У међувремену су САД, које су подржавале курдске снаге у сјеверном дијелу Сирије, почеле да повлаче своју војску из тог подручја, а из Бијеле куће саопштено да Вашингтон неће нити да подржи нити да буде умијешан у операцију турске војске.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио је да предсједник Русије Владимир Путин није разговарао са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом о плановима Анкаре за почетак војне операције у Сирији.

Он је подсјетио да је Путин рекао да Русија подржава право Турске да осигура своју безбједност, али да би требало избјегавати поступке који би могли да подривају напоре у проналажењу рјешења за сиријску кризу.

- Кремљ се нада да ће Турска поштовати територијални и политички интегритет Сирије - додао је Песков.

Ердоган је у суботу, 5. октобра, изјавио да би Турска у наредних неколико дана могла да започне војну операцију источно од Еуфрата у Сирији, како би своју границу очистила од курдских милитаната, које Анкара сматра терористима.

Турски предсједник је додао да Турска жели да формира безбједносну зону у том подручју и да обезбиједи смјештај за сиријске избјеглице.