latinica  ћирилица
08/10/2019 |  11:23 ⇒ 16:28 | Аутор: Блиц

Све о ауто-путу Београд-Сарајево (ФОТО)

Ауто-пут Београд-Сарајево први је ауто-пут који ће директно повезати Србију и БиХ, односно Републику Српску, а од великог је значаја и за повезивање у региону.
Аутопут-илустрација - Фото: РТРС
Аутопут-илустрацијаФото: РТРС

Ауто-пут Београд-Сарајево градиће се као прстен, у два правца: Кузмин - Сремска Рача (граница са БиХ) - Бијељина и Пожега - Котроман (граница са БиХ). Дионица Сремска Рача - Кузмин дуга је око 18 километара, а траса Пожега - Ужице -Котроман око 60 километара.

Укупна вриједност изградње обје дионице на територији Србије је око 1,05 милијарде евра, од чега је око 220 милиона евра вриједност изградње дионице Сремска Рача - Кузмин, а око 830 милиона евра дионица Пожега-Котроман.

Градња ауто-пута Београд-Сарајево званично је почела крајем августа отварањем градилишта на дионици Сремска Рача-Кузмин, а рок за изградњу је двије и по године. Иначе, на путу из Србије према БиХ, кроз насеља Кузмин, Босут и Сремску Рачу дневно прође неколико хиљада возила.

Дионица Сремска Рача-Кузмин, дужине око 18 километара, пројектована је, објашњавају надлежни, као класичан аутопутни профил са двије возне и једном зауставном траком (за сваки смјер вожње) и средњим раздјелним појасом, за брзину од 130 километара на час. Пројектује се као дио будућег аутопутног правца према Бијељини.

Почетак саобраћајнице највишег путног ранга предвиђен је у близини постојеће тзв. денивелисане раскрснице Кузмин, преко које је остварена веза са државним путем који иде кроз насеља Кузмин и Босут, а све до граничног прелаза Сремске Раче. Главни објекат на траси ауто-пута је мост преко ријеке Саве код Сремске Раче, дужина око 1,3 километра. Поред моста, предвиђена је и изградња новог граничног прелаза.

Други правац Пожега-Ужице-Котроман (граница са БиХ), дужине око 60 км са Коридором 11 повезује се у Пожеги, а од Пожеге преко Моравског коридора требало би да се у Појатама повеже са Коридором 10.

Припреме за изградњу ауто-пута

- Када завршимо ауто-пут до Пожеге, ту ће бити рачвање на два крака: један ка Дугој Пољани односно Новом Пазару, Сјеници, Бољару и граници са Црној Гором, други ка Котроману и граници са БиХ, а онда даље ка Сарајеву. За дионицу Пожега-Котроман очекујемо да буде завршена документација и да сљедеће године видимо са просторним планом - истичу у Министарству грађевинарства Србије.

Ресорна министарка Зорана Михајловић очекује почетак радова на овој дионици у 2021. години.

Комерцијални уговор за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу дионица потписали су 19. децембра прошле године у Београду, потпредсједница Владе Србије Зорана Михајловић, в.д. директора Путеви Србије Зоран Дробњак и предсједник турске компаније Ташјапи Емруалх Туранли.

Радници и машине на терену у Сремској Рачи

Вриједност уговора је 250 милиона евра и обухвата припрему планске, пројектне и техничке документације и извођење радова на дионици Сремска Рача-Кузмин (укупно 225 милиона евра) и припрему пројектне и техничке документације за дионицу Пожега-Котроман (25 милиона евра). Пројекат ће се финансирати из зајма турске Ексим банке и буџета Србије.

Комерцијалним уговором предвиђено је да Ташјапи изради комплетну планску и техничку документацију и то Планове детаљне регулације, Студију оправданости са идејним пројектом, Пројекат за грађевинску дозволу и Пројекат за извођење, те извођење радова на изградњи.

Укупна дужина моста преко Саве код Сремске Раче биће 1.310 метара.

Мост се састоји од прилазних бетонских конструкција на лијевој и десној обали Саве, дужине 530 и 450 метара, и челичне конструкције над ријеком дужине 330 метара.