latinica  ћирилица
10/10/2019 |  08:20 ⇒ 13:31 | Аутор: СРНА

Наставак суђења за злочине над Србима у селу Чемерно

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење бившим припадницима Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције тадашње БиХ за злочин над српским цивилима у илијашком селу Чемерно у јуну 1992. године.

Тужилаштво БиХ терети бивше припаднике Територијалне одбране, те активног и резервног састава полиције – Џемала Хаџића, Теуфика Турудића, Џемала Смолу, Сенада, Хариса и Бењамина Сикиру, Енеса Дурака, Мирсада, Нусрета и Мирзета Бешлију, те Хамдију Спахића и Нехруа Ганића - да су у јуну 1992. године учествовали у удруженом злочиначком подухвату у селу Чемерно.

Оптужени су да су 10. јуна 1992. извршили напад на Чемерно пуцањем, бацањем бомби, мучењима и паљењем имовине приликом чега је убијено 30 особа српске националности.

На рочишту одржаном 26. септембра, свједок Тужилаштва БиХ Муриз Сикирић потврдио је да је са неколико оптужених ишао у акцију на Чемерно.

Сикирић је рекао да се 23. маја 1992. године добровољно јавио за одлазак на терен заједно са другим мјештанима Папратнице, у општини Какањ, укључујући Сенада, Бењамина и Хариса Сикиру.

Истичући да су у Какњу задужили оружје, а да су у Брези имали краћу обуку, Сикирић је навео да је командир вода био Теуфик Турудија Туфо, а од старјешина био је и Џемал Хаџић.

Свједок Тужилаштва Кемал Шуљ рекао је да је био у воду Мирзета Шкуља, а да је постојао и други вод, чији је командант био Теуфик Турудија Туфо.

Наставак суђења заказан је за 9.00 часова.