latinica  ћирилица
10/10/2019 |  12:37 ⇒ 12:40 | Аутор: РТС

Србија, Албанија и Сјеверна Македонија одлучиле да узму судбину у своје руке

У Новом Саду је одржан трилатерални састанак предсједника Србије Александра Вучића са премијерима Албаније и Северне Македоније Едијем Рамом и Зораном Заевим. Договорена је заједничка декларација која ће се заснивати на спровођењу четири кључне слободе Европске уније на Западном Балкану – слободе протока робе, капитала, услуга и људи, рекао је предсједник Вучић.
Вучић, Рама и Заев - Фото: ТАНЈУГ
Вучић, Рама и ЗаевФото: ТАНЈУГ

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је на заједничкој конференцији за новинаре са премијерима Сјеверне Македоније и Албаније да се током састанка разговарало у корист грађана све три земље, те да је циљ све тројице да се до краја 2021. "границе ових земаља прелазе само уз личну карту".

- Многи ће наш састанак у Новом Саду познатом по духу толеранције, назвати револуционарним, ја нисам спреман да такве ријечи користим, али мислим да је састанак од изузетног значаја за наше три земље, за Србију несумњиво. Документ који ћете видјети заснива на имплементцији четири кључне слободе које су међународно прихваћене – слобода протока роба, капитала, услуге и људи - рекао је Вучић.

Додао је да грађани све три земље заслужују бољи живот и већи животни стандард.

Реформама су земље, како је додао, дошле до извјесног стадијумама, а сада на нови начин, кроз успјешније регулисање односа заједнички ће дјеловати ка подизању привреде. 

- Ми смо реформама које смо спроводили у претходном периоду дошли до одређеног стадијума и сада је потребно на нови начин, још успјешнији, регулисати међусобне односе како бисмо подигли могућност за убрзани раст, за одрживи развој сваке од наших земаља и да у много чему заједнички дјелујемо - навео је Вучић.

Додаје да је циљ да се створе услови да се границе све три земље прелазе само уз личну карту.

- Наш је циљ да до краја 2021. направимо услове да максимално уз личну карту можете да пређете сваку од наших граница, ми данас са Албанијом ту могућност немамо, вјерујем да ћемо након неког наредног састанка можемо да кажемо да вам није потребан пасош за прелазак албанске границе и обрнуто - навео је предсједник Србије.

Изразио је увјерење да ће на сљедећим састанцима бити договорена та могућност.

- Вјерујемо да можемо да скратимо чекање камиона на нашим границама, јер по анализи Свјетске банке 26 милиона сати наши камиону губе на граници. То би била велика уштеда, и имали би већи новац за веће плате - објаснио је Вучић.

Поручио је да је жеља свих њих да се спусти ниво незапослености за Западном Балкану, која је сада 19,1 одсто.

- Можете ли да замислите да имамо једно тржиште рада? Повећава се конкурентност, лакше се долази до рјешења и нема проблема. Ко има радну дозволу у Скопљу, има је у Београду, ко је има у Београду има је у Тирани... То су фантастиочне ствари, ако то успијемо да ријешимо... А, план је да ријешимо до 2021. године - рекао је предсједник Србије.

Најавио је да ће на наредном састанку, који ће се одржати већ 10. новембра у Охриду, три земље изаћи ће са најконкретнијим мјерама. 

Рама: Очајнички нам је потребно да идемо напред 

Албански премијер Еди Рама рекао је да је данашњи састанак био драгоцјен са значајним исходом и захвалио Вучићу и Зајеву.

- Ми смо се договорили да подржимо принципе заједничке декларације спровођење четири фундаменталне слободе Европске уније на регион западног Балкана.

Ово није састанак који се изненада десио, каже албански премијер и појаснио да он нема за циљ никакве ексклузивости.

- То је корак који је предузет да би се обезбиједио опште инклузивни процес и у декларацији лако можете да прочитате да ми говоримо о шесторки са Западног Балкана током цијелог текста - рекао је Рама.

Рама је рекао да све земље морају да ураде више ради својих грађана и на добробит слободног кретања људи, роба и услуга, као и капитала на овој територији.

- Довољно је само да вам кажем један примјер да схватите колико нам је очајнички потребно да идемо напријед, а то је 26 милона сати чекања које се потроше на граничним прелазима - истакао је Рама. 

Заев: Балкан више није буре барута, већ регион 21. вијека

Премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев је поручио да се мора радити више и да се не смију задовољити оним што је постигнуто до данас.

Цијели регион треба да унаприједи сарадњу у оквиру четири вриједности које заступа и ЕУ, а то су слобода протока људи, роба, капитала и услуга, наводи Заев.

Сматра да ће то дефинитивно створити оно што сви очекују, а то је регион који ће бити конкурентнији у свијету, привлачнији и својим грађанима и страним инвеститорима, који ће моћи да праве планове на основу ресурса које регион нуди.

Премијер Сјеверене Македоније очекује да ће захваљујући иницијативи регион имати и више поштовања и од стране ЕУ.

Заев оцењује да се иницијативом шаље порука да Балкан више није "буре барута", већ регион 21. века.

Најавио је да ће сљедећи састанак бити одржан 10. новембра у Охриду и позвао друге земље Западног Балкана да се придруже иницијативи.

Зоран Заев и Еди Рама јуче су допутовали у Србију, а синоћ су са домаћнима – Александром Вучићем и премијерком Србије Аном Брнабић прошетали новосадским улицама.