latinica  ћирилица
10/10/2019 |  14:20 ⇒ 19:47 | Аутор: СРНА

Утврђене измјене закона о рачуноводству и ревизији

Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о рачуноводству и ревизији због даљег развијања ове области, те иновирања и прецизнијег прописивања појединих одредаба закона с циљем његове лакше и потпуније примјене у пракси.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Овим законом прописана је обавеза предузетницима који пружају књиговодствене и рачуноводствене услуге да се упишу у Регистар предузетника за пружање књиговодствених и рачуноводствених услуга који води Министарство финансија.

За разлику од досадашњег рјешења, детаљније су утврђени услови за издавање, обнављање и одузимање лиценци овлаштеним ревизорима, које се издају на период од три године и могу се обновити на његов захтјев, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Овим законом детаљније се уређује материја која се односи на послове надзора над радом друштава за ревизију и лиценцираних овлашћених ревизора. Законом су проширене надлежности Савјета за рачуноводство и ревизију Републике Српске.

На данашњој сједници утврђен је и Нацрт закона о измјени Закона о јединственом регистру финансијских извјештаја Републике Српске због потребе његовог усклађивања са домаћим и међународним прописима из области рачуноводства и ревизије који се примјењују у Српској.

Измјенама се брише постојећа одредба којом се уређује питање предаје коригованих финансијских извјештаја у Јединствени регистар финансијских извјештаја, чиме се врши усклађивање овог закона са прописима из области рачуноводства и ревизије који се примјењују у Републици Српској са Међународним рачуноводственим стандардима.

Влада је утврдила и Приједлог закона о узурпацијама и добровољачким компетенцијама.

Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби да се отклоне нејасноће и проблеми настали у примјени појединих одредаба Закона о узурпацији од 2006. године које чине дио Закона о стварним правима, да се јасније и прецизније дефинишу поједине одредбе које онемогућавају потпуну примјену у пракси, као и да се на другачији начин омогући брже и ефикасније рјешавање имовинскоправних односа који су настали узурпацијом земљишта у својини носилаца својине јавног права.

На сједници је утврђен и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о стварним правима ради обавезе која је настала одлуком Уставног суда Српске којом су поједине одредбе постојећег закона проглашене неуставним.

Београдски сајам прилика за промоцију стваралаштва Српске

Влада Републике Српске упознала се данас о информацији о учешћу Представништва Републике Српске на предстојећем Међународном сајму књига у Београду и задужила Министарство просвјете и културе Републике Српске да обезбиједи средства за реализацију пројекта у износу од 15.000 КМ.

Наступ Републике Српске на овогодишњем сајму књиге биће у знаку 500 година Горажданске штампарије, чему ће бити посвећено и свечано отварање, изложба у простору Београдског сајма, као и визуелни идентитет штанда Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Присуство Републике Српске на београдском сајму књига већ је традиционално и изазива велику пажњу јавности, не само атрактивним и тематски занимљивим штандом, већ и изузетно вриједним књижевним и културно-умјетничким програмом и садржајима, те избором најзначајнијих и најквалитетнијих наслова издавачке продукције Републике Српске, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да Међународни сајам књига у Београду, као један од најзначајнијих културних догађаја у овом дијелу Европе, представља изузетну прилику за промоцију књижевног стваралаштва, културе и баштине Републике Српске.

Влада Републике Српске усвојила је данас Програм развоја пољопривредног задругарства у Републици Српској за период од ове до 2025. године.

Програм развоја пољопривредног задругарства Републике Српске је конципиран на бази свеобухватног истраживања на терену, проучавања обимне, домаће и иностране грађе, обављених бројних консултација са домаћим и страним стручним кадровима уз ангажовање референтног консултанта из Словеније, земље ЕУ, те обављених расправа у оквиру органа Задружног савеза Републике Српске и других институција Републике Српске.

- На бази анализе стања и спроведених истраживања у задругарству, на различитим нивоима, те проучавајући домаћа и искуства развијених и земаља у окружењу у овој области, креирана је матрица у којој су утврђена четири правца, 11 циљева, и 53 мјере са пет подмјера, што је усмјерено за развој задружног сектора у Републици Српској - појашњено је у саопштењу.

Акциони план за реализацију предложених мјера и активности, на основу суштинске анализе стања у задружном сектору, представља правац дјеловања свих актера у развоју задругарства, те усмјерење за све субјекте развоја и позив свим учесницима да се континуираним активизмом, и провођењем мјера, мора мијењати стање, што представља израз интереса Републике Српске.

Влада Републике Српске дала је сагласност Министарству породице, омладине и спорта за План утрошка средстава за период од 1. јануара до 31. октобра ове године, у укупном износу од 311.406 КМ.

Средства из ове одлуке се распоређују за субвенцију каматне стопе за стамбено кредитирање младих и младих брачних парова 138.272 КМ, текуће грантове непрофитним удружењима организацијама за афирмацију породице 6.506 КМ, текуће грантове за реализацију програма дефинисаних Омладинском политиком Републике Српске и пројеката за унапређење и развој омладинског организовања 24.645 КМ, текуће грантове спортским организацијама 89.470 КМ.

Средства из ове одлуке распоређују се и на текуће грантове спортским организацијама лица са инвалидитетом у Републици Српској 6.913 КМ, текуће грантове за финансирање спортских клубова и спортских манифестација у Брчко дистрикту 10.167 КМ, текуће грантове за национална спортска признања Републике Српске 19.520 КМ, текуће грантове врхунским и перспективним спортистима у Републици Српској 13.827 КМ, те текуће грантове удружењима од јавног интереса 2.083 КМ.

За социјално збрињавање 777 радника одобрено 735.370 КМ

Влада Републике Српске донијела је данас одлуку о одобравању исплате средстава за социјално збрињавање радника у износу од 735.370 КМ за потпуну и дјелимичну уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 777 радника из 21 предузећа, који су процесом стечаја и ликвидације предузећа остали без запослења.

Средства из ове одлуке распоређују се Фонду ПИО Републике Српске, а од овог износа 590.331 КМ предвиђено је за дјелимичну уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 753 радника предузећа Индустрија конфекције "Новотекс" из Требиња, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Преостали износ од 145.038 КМ предвиђен је за потпуну уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 24 радника из 20 предузећа који су се пријавили на јавни позив Фонда ПИО Српске отворен до 31. децембра, а који уплатом ових средстава стичу услове за старосну пензију.

У периоду од 2004. до краја прошле године за реализацију програма социјалног збрињавања радника уплаћено је укупно 188.384.567 КМ.

Овим средствима извршено је збрињавање 61.995 радника из 421 предузећа, од чега је путем јавног позива омогућено остваривање права на старосну пензију за 7.314 радника из предузећа која су у процесу приватизације, стечаја и ликвидације.

Изузимајући износ поврата средстава из стечајне масе, од 2004. до краја прошле године за социјално збрињавање радника из републичког буџета је издвојено 169.197.751 КМ.

Усвојен документ "Заједничке социоекономске реформе за период 2019-2022" године

Влада Републике Српске усвојила је данас документ "Заједничке социоекономске реформе за период 2019-2022. година" који представља наставак реформских процеса дефинисаних кроз заједничку Реформску агенду за период 2015-2018. година.

Кључне реформске политике дефинисане у документу "Заједничке социоекономске реформе за период 2019-2022. година" су подијељене у четири области - одржив и убрзан економски раст, реформа јавних предузећа, реформа здравственог сектора, реформа образовног система и тржишта рада, те дигитална трансформација.

Усвојени документ је у претходном периоду припреман у сарадњи са Делегацијом ЕУ у БиХ и Владом Федерације БиХ, а уз подршку Амбасаде Велике Британије, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Политике Републике Српске, дефинисане у том документу, у потпуности су усаглашене са Програмом рада Владе Српске за период 2019-2022. година, те са Програмом економских реформи Републике Српске за период 2019-2021. године. Оне ће бити основа и за израду Програма економских реформи Републике Српске за период 2020-2022. година.

С обзиром на то да политике у потпуности прате реформске процесе које Влада Републике Српске већ спроводи, реализација великог броја мјера је већ у току.